Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвинението за фалшивите пенсии в НОИ е съшито с бели конци

Прокуратурата не знае колко души са платили за фалшив стаж, нито колко са щетите

Директорът на НОИ в Силистра Милен Пенчев (вляво) остана в ареста.

След като хвърли бомбата за измамите с пенсии в НОИ-Силистра, прокуратурата очевидно ще се затрудни да докаже престъпленията. 

В края на миналата седмица шестима души бяха обвинени, че са участвали в схема за издаване на фалшиви документи за трудов стаж за получаване на висока пенсия. По време на мярката за неотклонение стана ясно, че от нея са се облагодетелствали над 20 души - включително бивши кметове, зам.-кметове и общински съветници, които вземали пенсии като за миньори и военни. Подкупът стигал до 10 000 лв., като дебитната карта на пенсионера, по която били превеждани парите, оставала при измамниците, докато не изтеглели 8-10 хил. лв. за себе си.

В ареста са директорът на осигурителния клон и общински съветник Милен Пенчев, Стоянка Симеонова, дългогодишен началник на отдел "Отпускане на пенсии", и посредникът Тодор Тодоров. На свобода срещу парична гаранция са Евгения Мутафчиева, както и съпругата и синът на Тодоров. Според разследващите организираната престъпна група е действала в София и Силистра от 2017 г. до сега. За София обаче няма никакво разкритие.

"Сега" поиска да научи повече за схемата - колко са щетите, какъв е броят на облагодетелствалите се и защо срещу тях няма обвинения. Бившият социален министър Иван Нейков обясни пред Би Ти Ви в неделя, че една преписка минава поне през трима души, преди да се стигне до решение за отпускане на пенсия. 

"Колко души са платили за фалшив трудов стаж, е въпрос на уточняване. Това е проверка, която няма да завърши скоро. Ако съдим от това, което се случи с телковете, в повечето от случаите районната прокуратура заведе дела и осъди тези, които са получавали повече пари за инвалидност, да върнат парите. Предполагам, че и тук така ще стане. За щетите не може да се каже нищо конкретно в момента", отговориха от пресцентъра на спецпрокуратурата. На въпрос в кой град НОИ е получил обратно парите си за фалшиви инвалидни пенсии, говорителят уточни, че става дума за Разград и случаят е отпреди около 2 години. 

Предишния ден говорителката Сийка Милева разказа как посредникът се свързвал по вайбър с шефа на НОИ в Силистра. Той диктувал на началника на отдел "Отпускане на пенсии" личните данни на хората, чиито пенсионни досиета трябва да бъдат придвижени бързо без проверка. Тя закачала за досиетата им листче "СМЧ - Пенчев" - тоест "силно мой човек". С тези бележки служителите знаели, че това са близки на директора. 

 

ЗАЩИТА

Съпругът на задържаната Стоянка Симеонова - Йордан, каза пред Би Ти Ви в понеделник, че жена му няма никаква вина. "Тя само дето подписва. Фактически директорът, като ти каже да го свършиш това нещо, го вършиш, нали. Трябва да го направиш. Не е ли така?" Съпругата му работела в НОИ от близо четвърт век, но не обсъждали в детайли служебните й дела. В съдебната зала Милен Пенчев заяви, че той самият е подавал сигнали в прокуратурата, но държавното обвинение контрира, че това е станало, след като разбрал, че го проверяват. 

Ключови думи:

НОИ, обвинения, схема, пенсия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?