Quantcast
Номинираният от Гешев за шеф на следствието остана единствен кандидат | СЕГА
facebook
twitter

България

Номинираният от Гешев за шеф на следствието остана единствен кандидат

400
 БГНЕС
Гешев и Сарафов

Номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат директор на Националната следствена служба (НСлС) остава единствена. Днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше последната възможност за издигане на нови кандидатури. Никой от имащите право да номинират не го стори. Това са група от поне трима от колегията, главният прокурор и министърът на правосъдието.

Сарафов беше номиниран от трима от колегията, сред които и главният прокурор Иван Гешев.

Настоящият 5-годишнен мандат на Сарафов като директор на НСлС изтича през декември. За да бъде избран за втори мандат, той трябва да бъде подкрепен от поне 8 от 11-членната колегия. В момента обаче колегията е само от 10 души, т.е. още с номинирането на Сарафов от трима беше ясно, че никой друг няма шанс.

Преди седмица служебният министър на правосъдието обяви, че той би упражнил своето право да номинира кандидат, ако следователите от НслС му предложат такъв. "Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията НСлС, искаме да чуем техния глас преди да упражним правомощията си за номинация", заяви тогава Зарков.

Следователите обаче не пожелаха да се възползват от предложението на служебния министър. Вместо това вчера те проведоха Общо събрание, на което единодушно подкрепиха номинацията на Борислав Сарафов за втори мандат. На събранието присъства и главният прокурор Иван Гешев.

„Оценката на ръководството на прокуратурата е, че когато нещо работи добре, няма смисъл да се променя, може само да се подобрява. Тя се отразява и във внесеното от мен и още трима колеги предложение в Прокурорската колегия на ВСС Борислав Сарафов да бъде предложен за втори мандат като директор на НСлС. Няма пречка да има и други кандидати“, заяви Гешев.

Директорът на НСлС е и заместник-главен прокурор.

 

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3813
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Убийците на граничния полицай искали да застрелят и военния от патрула

12.11.2022

Обновена

2196