Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова финтира опонентите си в БСП до местните избори

Соцлидерката отказа да подаде оставка, а партийните й опоненти заравят томахавките засега

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Още в самото начало на конгреса Корнелия Нинова бе в добро настроение, мина из редиците на зала 1 в НДК, прегърна и разцелува мнозина от съпартийците си и след това оттегли оставката си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова финтира партийните си опоненти и на конгреса в неделя се отказа да подава оставка, въпреки че даде публична заявка за това преди две седмици. След европейските избори тя обяви, че хвърля оставка заради изборния провал, защото "така е морално" и по този начин действал "европейски лидер".

Обратът дойде още в началото на свикания за оставката конгрес, след като около час залата слуша изказвания в защита на соцлидерката от представители на различни червени организации. Сред тях имаше емоционални изблици от рода "На кого ни оставяте, другарко Нинова?" и "Вие сте мощен локомотив, който ни  вдъхна надежда и кураж да се борим". След като ги чу, Нинова обяви, че няма да подава оставка, и парира всички опити на вътрешната опозиция да вземе главата й. "Още не съм умряла и освен това наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", обърна се към делегатите Нинова. Като аргументи за решението си тя посочи да не се ликвидира партията и да се спре хаосът в нея, да се стопира сривът на доверие и да не се стигне до нов провал на местните избори през октомври.
Развоят обаче хвърли съмнение, че всичко е режисирано предварително, а конгресът приключи, преди да е започнал. Никой от инакомислещите не пожела да се изкаже по-остро и критично срещу ръководството, вероятно запознати със сценария. Само бившият депутат Димитър Дъбов и Георги Свиленски, също подал оставка като шеф на предизборния щаб заради изборната загуба, влязоха в спор кой на кого е човек и дали да бъде включена изобщо точка в дневния ред за промяна на партийния устав. Опоненти на Нинова, сред които и Дъбов, искаха да се направи корекция и неин заместник да довърши мандата й, след което да започне евентуален пряк избор в структурите на председател, но такъв текст не беше включен. "Трябва да премахнем глупостите в този устав, особено за прекия избор. Конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере лидер", коментира Велислава Дърева относно прекия избор, като посочи, че в един момент "цялата партия ще попадне в този капан".

Според социалисти "приспиването" на опозицията сега било заради самоиздигането на Красимир Янков и Валери Жаблянов за кандидати за председателския пост. И двамата не са особено харесвани във враждуващите лагери в соцпартията.

Въпреки снишаването на критиците й Нинова остро ги нападна, като обвини нейни представители, без да назовава имена, че са притискали делегати да гласуват срещу нея, а на други са плащали. По думите ѝ с подаването на оставката била отворила "кутията на Пандора", защото за две седмици се видяло как всички "пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП".

Корнелия Нинова призна, че поводът за кризата в партията е самата тя. "След загубата на европейските избори веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана", коментира Нинова. Тя бе избрана на поста преди 3 г. с мощната и решаваща подкрепа именно на бизнесмена и социалист Гергов.

Въпреки че назова някои грешки - провала на евроизборите, вътрешните борби и непримирими и нестихващи противоречия, Нинова не се съгласи с много от критиките към нея. Отхвърли и твърдението, че ръководи партията еднолично. Тя отхвърли и опита на различни политически и икономически лобита за "овладяване на БСП". "Затворете си портфейлите, уважаеми господа. БСП не се продава", каза още тя.

Като успех Нинова отчете изпълнения ангажимент да превърне "БСП  в единствената опозиция и отказахме договорки за власт и пари". Лидерът отхвърли и критиките, че БСП отстъпва от идеологията си, които се основавали само против решението да не подкрепят Истанбулската конвенция.

Заравянето на "томахавките" в левицата ще е вероятно до изборите през октомври, когато, ако партията претърпи нов провал, ще бъде повдигнат с нова сила въпросът за смяната на лидера.

ДИАГНОЗА

След речта на Нинова, когато Валери Жаблянов трябваше да прочете политическия анализ за загубените евроизбори и да начертае план за местните, зала 1 на НДК рязко се опразни. Да не се "измъчваме с целия доклад", явно това е "досадната част" от заседанието, заяви пред съпартийците си Жаблянов. По думите му с празните редове се виждало ясно какво "БСП мисли за себе си". В крайна сметка той изчете целия доклад. Към края на представянето на документа подчерта, че никога не е обявявал официално намеренията си да се бори за мястото на Нинова.

ЕДИННИ

България следва да има единна, сплотена политическа опозиция, защото в противен случай властта остава без коректив, коментира президентът Румен Радев пред медии конгреса на БСП. Според него е важно да не се остава без опозиция, защото това ще е "пагубно за демокрацията". Запитан за оттеглената оставка на Корнелия Нинова, Радев отговори, че тя се е доказала като човек, който знае какво прави, и носи отговорност за своите постъпки.

Още по темата