facebook
twitter

България

Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото "Иванчева"

Обвинителят Иван Гешев е поискал данните за имуществото на жената, с която живее, да бъдат заличени от публичната му декларация
3340
Илияна Кирилова
Зам.главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира изнесената информация по "хигиенни съображения".

Никой не проверява за косвена връзка между жената до заместник главния прокурор и бивш ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев и строителния предприемач Александър Ваклин, от когото според съда бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са искали подкуп. Твърдението, че Гешев познава Ваклин се появи първо в сайта "Фрогнюз" и това досега не е опровергано.

Справка в Търговския регистър сочи, че жената, с която Гешев живее на съпружески начала - Детелина Ханчева, е съдружник във фирмата "Отеа" ООД, където си партнира с дружеството "М Консулт 95" ЕООД, управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Ханчева сключва и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната ѝ сделка е от декември 2017 г., когато купува 0.89% идеални части от парцел в столичния квартал "Зона Б17" от "МС Консулт 2010" ЕООД. Година по-рано пък купува от това дружество гараж и паркомясто в кв. "Илинден". От имуществената декларация на Гешев пред Инспектората към ВСС не става ясно какво притежава Ханчева. Той изрично е отбелязал, че "не желае да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала". Тази възможност му дава Законът за противодействие на корупцията.

Показанията на Ваклин са ключови за обвинението на прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, които на първа инстанция получиха присъди от 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро, за да придвижат преписка за строителство. Самият Гешев присъстваше на показния арест на двете жени пред Спортната палата в София, където те бяха държани часове наред с белезници, докато прокуратурата извърши необходимите следствени действия. След акцията зам. главният прокурор се похвали, че задържаните "светнали като елхи" заради белязаните пари, но съдът в крайна сметка отхвърли това твърдение, като в мотивите към присъдата изрично се казва, че Иванчева и Петрова не са пипали банкнотите.

Бизнесменът Ваклин твърдо отрече да познава жената до Иван Гешев. Пред bTV  той отхвърли версията да има някаква връзка между него и зам. главния прокурор. "През 1995 г. прекарах Нова година на студентски купон с господин Лозан Панов, знам, че е добър кулинар и прави хубава баница, но това значи ли, че имам нещо общо с ВКС?", попита Ваклин, без да коментира бизнес отношенията на бившия му съдружник Кръковски с Ханчева. Пред "Дневник" Гешев отказа да коментира лични въпроси и така нито отрече, нито потвърди свързаност с Ваклин. Вместо това той предпочете да атакува източника на информацията с думите: "Не чета "Фрогнюз" по хигиенни съображения. На второ място - по делото КТБ, по което съм прокурор, има доказателства и данни за свързаност на журналисти от тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимият Цветан Василев. Така че очаквам всякакви неща, които могат да излязат от този сайт, и няма да се изненадам, ако кажат всичко – включително, че майка ми е човекоядец".

"Сега" също потърси зам. главния прокурор за коментар, който каза, че е в оперативка, и помоли да се обадим по-късно. До редакционното приключване на броя той не отговори на повторните обаждания. Не получихме отговор дали е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси като потенциален такъв. Не стана ясно и дали ще направи имуществото ѝ публично достояние. От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха, че още не са се запознали с материалите, публикувани във "Фрогнюз".

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Москва поиска терена на посолството си в София

22.10.2019

1074 6
Есента донесе 10% по-високи наеми в София

19.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

3118 5
София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

15.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

919 2

Коментари

Banshee
снимка на Banshee

"Сега" също потърси зам. главния прокурор за коментар, който каза, че е в оперативка, и помоли да се обадим по-късно. До редакционното приключване на броя той не отговори на повторните обаждания. Не получихме отговор дали е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси като потенциален такъв. Не стана ясно и дали ще направи имуществото ѝ публично достояние. От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха, че още не са се запознали с материалите, публикувани във "Фрогнюз".

 

Само така. 

На журналистите най-важната им работа е да проверяват властите какви ги вършат, особено когато не може много да се разчита, че сами ще се проверят. 

маргаритка2

Ако майка му е човекоядец, защо не го е изяла?

_------------

От психологическа гледна точка има хипотези защо се сеща за мама, когато го питат за жената, с която живее във фактическо живеене.

_-------

Но неговата е лесна. Кой да го провери? 

 

Banshee
снимка на Banshee

Още ли се крие? С целия си "пресцентър на прокуратурата"? 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Днес Иванчева на предизбурен диспут с други независими и зависими кандидати, от студио на БНТ в Русе.

Хванах края, когато я питаха как ще реализира целите си за реформиране на съдебната система и за спазване на закона от всички.

Жената беше съвсем предметна. Предупреди, че ще прави внезапни проверки навсякъде. Така, както е правила като кмет.

(един от независимите, но пък с чувство за хумор, черен, вика: Ама  видяхте ли докъде стигнахте с тия внезапни проверки 😏  -- и съчувствено подхилване сред кандидатите)

 

 

Тъй или иначе, очертава се забавна комбинация:

 

Радан Кънев =  комисар по българското правосъдие

Елена Йончева = комисарка по българската елитна корупция

Десислава Иванчева = комисарка по българската строителна мафия

 

Тройката биволи с депутатски имунитети ще могат да се врат навсякъде и да изискват всякаква информация, после да я разгласяват навсякъде и да настояват за всякаквите европейски санкции.

Заедно с Кьовеши правят каре биволи. То ще може да докара работата до присъди. И същевременно -- до възстановяване на санитарния минимум на законността.

След вишеградците ще имаме новата вълна на балканците.

Европа явно си има по-важна работа от това "да ни оправи", па и като ни гледа, ний саде оправени си одим 😔

Затуй -- айде сами да си го направим интересно. Щото на всичко отдолу, взе да става убийствено монотонно.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×