Медия без
политическа реклама

Никой не проверява смущаващи прокурорски връзки по делото "Иванчева"

Обвинителят Иван Гешев е поискал данните за имуществото на жената, с която живее, да бъдат заличени от публичната му декларация

Зам.главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира изнесената информация по "хигиенни съображения".
Илияна Кирилова
Зам.главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира изнесената информация по "хигиенни съображения".

Никой не проверява за косвена връзка между жената до заместник главния прокурор и бивш ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев и строителния предприемач Александър Ваклин, от когото според съда бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са искали подкуп. Твърдението, че Гешев познава Ваклин се появи първо в сайта "Фрогнюз" и това досега не е опровергано.

Справка в Търговския регистър сочи, че жената, с която Гешев живее на съпружески начала - Детелина Ханчева, е съдружник във фирмата "Отеа" ООД, където си партнира с дружеството "М Консулт 95" ЕООД, управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Ханчева сключва и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната ѝ сделка е от декември 2017 г., когато купува 0.89% идеални части от парцел в столичния квартал "Зона Б17" от "МС Консулт 2010" ЕООД. Година по-рано пък купува от това дружество гараж и паркомясто в кв. "Илинден". От имуществената декларация на Гешев пред Инспектората към ВСС не става ясно какво притежава Ханчева. Той изрично е отбелязал, че "не желае да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала". Тази възможност му дава Законът за противодействие на корупцията.

Показанията на Ваклин са ключови за обвинението на прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, които на първа инстанция получиха присъди от 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро, за да придвижат преписка за строителство. Самият Гешев присъстваше на показния арест на двете жени пред Спортната палата в София, където те бяха държани часове наред с белезници, докато прокуратурата извърши необходимите следствени действия. След акцията зам. главният прокурор се похвали, че задържаните "светнали като елхи" заради белязаните пари, но съдът в крайна сметка отхвърли това твърдение, като в мотивите към присъдата изрично се казва, че Иванчева и Петрова не са пипали банкнотите.

Бизнесменът Ваклин твърдо отрече да познава жената до Иван Гешев. Пред bTV  той отхвърли версията да има някаква връзка между него и зам. главния прокурор. "През 1995 г. прекарах Нова година на студентски купон с господин Лозан Панов, знам, че е добър кулинар и прави хубава баница, но това значи ли, че имам нещо общо с ВКС?", попита Ваклин, без да коментира бизнес отношенията на бившия му съдружник Кръковски с Ханчева. Пред "Дневник" Гешев отказа да коментира лични въпроси и така нито отрече, нито потвърди свързаност с Ваклин. Вместо това той предпочете да атакува източника на информацията с думите: "Не чета "Фрогнюз" по хигиенни съображения. На второ място - по делото КТБ, по което съм прокурор, има доказателства и данни за свързаност на журналисти от тази медия с подсъдими лица, намиращи се в Белград, респективно подсъдимият Цветан Василев. Така че очаквам всякакви неща, които могат да излязат от този сайт, и няма да се изненадам, ако кажат всичко – включително, че майка ми е човекоядец".

"Сега" също потърси зам. главния прокурор за коментар, който каза, че е в оперативка, и помоли да се обадим по-късно. До редакционното приключване на броя той не отговори на повторните обаждания. Не получихме отговор дали е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси като потенциален такъв. Не стана ясно и дали ще направи имуществото ѝ публично достояние. От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха, че още не са се запознали с материалите, публикувани във "Фрогнюз".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата