facebook
twitter

България

Нейков поиска гратисен период за промените в пенсионната формула

Всеки да може да избира по коя формула да му се изчисли пенсията, предложи бившият социален министър
381
Илияна Кирилова

Необходимо е да се поднови дискусията за новата методиката на пенсиониране, приета с промяна в Кодекса за социално осигуряване в края на миналата година, а самият закон да се върне обратно в парламентарната зала. Още има шанс за промени, за да няма губещи хора от наложените законодателно нови правила. В следващите най-малко 7-8 години проблемът с ощетените нови пенсионери ще бъде трън в обувката на НОИ. Това каза вчера в предаването "Преди обед" на Би Ти Ви Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

От тази година във формулата за изчисление на пенсията вече не влиза осигурителния доход до 2000 г. Това според предварителните изчисления на експертите от НОИ ще ощети 37% от хората, които тепърва ще се пенсионират, а за останалите няма да има разлика или новата формула ще доведе до по-висока пенсия.

Нейков подчерта, че единственото решение на проблема, който тепърва ще се разраства, е да има гратисен период, в който всеки, на когото му предстои пенсиониране, сам да избира по коя методика да се изчисляват парите му за старост. Той изтъкна още, че няма значение дали ощетените ще са 37%, по-малко или повече. И един човек да е, в негов интерес е държавата да не бърка в джоба му, посочи бившият социален министър. Още повече че за редица привилегировани категории като сектор "Сигурност" и съдебната система затягането на условията за пенсиониране беше въведено с 3-годишен гратисен период.

Ключови думи:

пенсии, формула, изчисление
Все още няма коментари

Още

Засега се връщат 3 г. на ощетените от пенсионната формула

21.03.2019

Искра Ценкова

1050 1
Гафът с пенсионната формула ще бъде поправен с отвращение

20.03.2019

Искра Ценкова

2302 3
Новата формула за пенсиите ще бъде поправена

19.03.2019

12005 121

Влез или се регистрирай за да коментираш

×