Медия без
политическа реклама

Над 2000 служители на НОИ стачкуваха предупредително 1 час

Хората, отговорни за раздаването на пенсиите, искат 30% увеличение на заплатите

25 Май 2023
Протестът на НОИ бе подкрепен в София и от други федерации.
Административни служители
Протестът на НОИ бе подкрепен в София и от други федерации.

Над 2000 служители на Националния осигурителен институт направиха едночасова предупредителна стачка днес в София и териториалните поделения на института в страната. Протестът бе организиран от синдикалните структури на двата национални синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Служителите на НОИ настояват за увеличение на средствата за заплати с 30%. Към момента в проектобюджета на държавното обществено осигуряване не е предвиден ръст на разходите за персонал за тази година. Въпреки че се занимават с една от най-специализираните материи в държавната администрация, работещите в осигурителния институт са на опашката по ниво на възнаграждения.

"Това са тесни специалисти и такива, които не могат да бъдат намерени сега и веднага. Заплатите са потресаващи за част от работещите там. Например юрисконсулт със заплата 1300 лв., специалисти със заплати 1200-1300 лв.", коментира пред "Хоризонт" Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа".

"Чашата преля с всички тези промени, които вкарват в последния момент, и които ни принуждават да полагаме повече труд. Натоварването е голямо, а няма адекватно заплащане. Не си спомням дори кога беше последното увеличение на трудовото ми възнаграждение", заяви пред Нова телевизия служител в НОИ. Институтът се е превърнал в залог на политическите правителства, коментира пред телевизията Спаска Димитрова, председател на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" към НОИ в Бургас. "Натоварванията и преизчисленията са огромни, от 3 години всяко ново правителство предлага нова промяна в пенсиите. Експерите са с много ниски заплати - 990 лева чисти. Издържаме семейства. Работим и в събота и неделя, за да изпълним сроковете", обясни тя.

Припомняме, че от края на 2021 г. досега бяха направени две големи преизчисления и редица увеличения на пенсиите, но наред с това бяха коментирани и други идеи, за които се подготвят разчети и изчисления от експертите на НОИ. Много от тези промени бяха гласувани в последния момент и само усилията на института спасиха системата от сътресения и забавени плащания.

Неравномерното увеличение на заплатите в държавната администрация, облагодетелстващи само някои сектори, в последните месеци доведе до безпрецедентна каскада от предупредителни стачки, при това във ведомства, където такива действия не са провеждани от години - сред служителите на външното министерство, БНР и др. Засега обаче МФ е заложило само 10% за администрациите, където през 2022 г. не е имало увеличение.

Последвайте ни и в google news бутон