Медия без
политическа реклама

Над 2 000 000 км навъртяха автомобилите на НСО през 2020 г.

17 пътно-транспортни произшествия са станали с участие на коли на службата

Илияна Кирилова

Автомобилите на Националната служба за охрана са изминали през 2020 г. над 2 000 000 километра, пише в отговор по Закона за достъп до обществена информация на питане от гражданско сдружение БОЕЦ. От НСО обаче не казват какъв е бил броят на охраняваните лица през изминалата година, а се позовават на закона за службата, който определя правото на държавна охрана.

През 2020 г. колите на НСО са участвали в 17 пътно-транспортни произшествия, като две от тях са се случили по вина на службата за охрана. Няма пострадали държавни охранители и граждани. Става ясно още, че не се пести от допълнителни възнаграждения и награди за гардовете. За постигнати резултати са изплатени отгоре на заплатите 481 961 лв., а по различни поводи са давани награди в общ размер на 88 550 лв. От службата казват, че нямат направени разходи за нови автомобили през 2020 г.

Националната служба за охрана ще обнови автопарка си с 10 фабрично нови луксозни автомобила, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Прогнозната стойност на новите коли е 665 000 лв. без ДДС.

В отговора на НСО се казва също, че през изминалата годината са установени общо 173 случая на Covid-19 сред служителите. За предотвратяване на разпространението на болестта е похарчена немалка сума - 439 686 лв., от които 20 449 лв. за дезинфектанти, предпазни средства и др., 3 577 лв. за наем на термокамери, а останалите 415 560 лв. са за директни плащания към персонала. 

Не става ясно колко струва издръжката на охраната на един държавен служител. Службата отказва да предостави тази информация с аргумента, че счетоводната им система не калкулира разходи по отделни лица. "За всяка финансова година със Закона за държавния бюджет се определя разходен таван, разпределен по направления", пише в отговора, като се прави уточнението, че досега не е стояло като задача и изискване да бъдат следени разходите на всяко охранявано лице. 

На фона на тази липсва на отчетност на НСО, управляващите решиха да дублират дейността ѝ със звена в МВР и особено чрез новата мегадирекция, обединила жандармерия и барети. Тази седмица беше публикувана за обществено обсъждане Наредба за условията и реда за осигуряване и осъществяване на охрана на лица, от която става ясно, че силовото ведомство вече ще може да пази не само служители в администрацията "при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им", не само застрашени и защитени свидетели, но и дори премиер, президент, председател на Народното събрание. Последните трима имат сега задължителна охрана от НСО, което изрично е посочено в устройствения закон на службата.

Управляващите наистина правят втора Национална служба за сигурност като буквално я дублират със звена за охрана в МВР и особено чрез новата мегадирекция, обединила жандармерия и барети.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата