Медия без
политическа реклама

На среднощно заседание МС отмени решението си за частната болница

Главчев заплаши с уволнение здравната министърка заради болницата "Мама и аз"

01 Май 2024Обновена
Докато изграждането на държавна детска болница чака от години, частната бързо получи зелена светлина от служебното правителство
БГНЕС
Докато изграждането на държавна детска болница чака от години, частната бързо получи зелена светлина от служебното правителство

Министерският съвет отмени решението, което взе вчера, за създаване на МБАЛ "Мама и Аз" в София, съобщи правителствената пресслужба късно днес. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане. "Министър-председателят ще поиска също писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая", гласи още съобщението. До тази развръзка се стигна часове, след като редица експерти и политици призоваха за отмяна на решението и дори заплашиха да сигнализират ДАНС и прокуратурата.

"Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста", се казваше в позиция на МС, разпространена до медиите по-рано през деня. Само преди ден служебният премиер смяташе, че няма колизия между частната и дълго чаканата национална детска болница, защото за държавната е осигурено финансиране.

Малко по-късно инвеститорът на частната болница "Търговска лига" заяви, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата заради "създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари". "Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл", съобщиха оттам. "Решението на правителството от 30 април т.г. за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница", гласи позицията на "Търговска лига". Оттам напомнят, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията. "Категорично и ясно потвърждаваме нашата безрезервна подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и, че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция", се казва в позицията.

 

"Даная" обяви, че ще съди държавата

Решението на служебното правителство да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и Аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница днес срещна сериозен отпор от политици и експерти.

Фондация "Даная" обяви, че ще съди държавата. В позицията си до медиите оттам посочиха, че с това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи. От организацията припомниха, че преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка е изготвен анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липса финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София.

"Въпреки това служебното правителство е одобрило искането в София да създаде многопрофилно лечебно заведение "Мама и Аз“. Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве. Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори", се посочва в позицията на "Даная".

Вчера от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница настояха за незабавно изслушване в Народното събрание на здравния министър и на премиера заради решението. Според членове на Съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност.

От здравното министерство съобщиха, че бъдещата болница "Мама и Аз" ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла. Намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла. От министерството уверяват, че продължават да работят "усилено" в тази насока.

 

Реакции от президента, Пеевски и ПП

Президентът Румен Радев призова служебния кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението си за частна детска болница в София. "Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес", посочва Радев. "За съжаление, днешното служебно правителство, вместо да придвижи напред този проект (за държавна детска болница), способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, смята Радев.

По-късно и председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница. Той заяви, че е недопустимо държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. "Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение. Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца", заяви той. 

От ПП пък заявиха, че ще се внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението за новото здравно заведение, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. "Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор", посочиха от ПП-ДБ. Според тях изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се, и поставя под риск осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

От ПП-ДБ заявяват, че ще търсят отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система. "Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява - да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца", подчертават от коалицията, призовавайки президента, назначил служебното правителство, и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение.

"Това за мен е напълно безобразие. Когато сложим здравето на децата да стане бизнес, когато сложим здравето на децата да бъде застрашена обществена държавна болница, защото е трудно да има и две болници едновременно. Когато едни хора мислят как да изкарат едни пари от детското здраве, това за мен е връщане назад към годините на Борисов и Пеевски с такава скорост и е толкова против вярванията на нашата партия и аз съм горд, че докато ние управлявахме, това нещо беше недопустимо!", коментира Кирил Петков в Копривщица.

Почти по времето, когато Главчев разпореди отмяна на решението за частната болница, и от ГЕРБ излязоха с позиция, в която казват, че винаги са подкрепяли и подкрепят проекта за изграждането на държавна национална детска болница като проект със стратегическо значение за България.

 

Експертно мнение

Дългогодишният журналист с ресор "Здравеопазване" Надежда Цекулова също коментира решението на кабинета "Главчев". "Днес правителството изкара акъла на всички в детското здравеопазване, като одобри инвестиционно намерение на "Търговска лига" под заглавието "Мама и аз" с над 400 легла. В иначе подробното съобщение на сайта на Министерския съвет е описано, че става дума за лечебно заведение с 39 клиники за лица от 0 до 18 и над 18 години. После Министерството на здравеопазването излезе с още по-подробно съобщение, в което обясни, че ТАЯ болница не е ОНАЯ болница. Тоест, разрешената болница не е педиатрията с 400 легла, която ТЛ искаше да построи в "Дианабад". Не е и болницата-мастодонт с над 500 легла, която същата компания искаше да строи в Казичене. Съвсем трети проект на същия инвеститор е", поясни тя във "Фейсбук".

Според Цекулова решението на служебния кабинет продължава тенденцията държавата да лицензира болници, които после страдат от липса на персонал и недофинансиране. "Болничното лечение е най-скъпият сегмент от медицинската помощ. Страната ни е с най-голям брой хоспитализации на 100 000 души население в ЕС. Към 2020 г. България е втора по брой болнични легла на 1000 души в съюза след Германия, една от само трите страни в ЕС, които имат ръст в броя болнични легла между 2010 и 2020 г. и ЕДИНСТВЕНАТА, в която този ръст е с около легло на 1000 души население (тоест между 6000 и 7000 легла). Парите, които държавата заделя за болнично лечение на гражданите си обаче  далеч не са най-много в ЕС. Видно от данните на Евростат, сме в групата държави, които са по-скоро икономични в публичните разходи за здраве като дял от БВП, а като абсолютна стойност сме трайно в тройката на държавите които дават най-малко пари за здраве - около (и под) 1000 долара годишно на глава от населението, спрямо близо 5000 в държавите с най-големи абсолютни разходи на глава от населението. Казано накратко - с най-малкия бюджет издържаме най-много от най-скъпите доставчици на медицинска помощ", пише Цекулова.

Тя посочва и че България е втора в съюза (след Гърция) по най-малък брой медицински сестри на брой население. "С лекарите сме криво-ляво - тоест имаме лекари около средното на ЕС. Има обаче специалности (анестезиолози, патолози, педиатри, психиатри, ОПЛ и др.), които са в недостиг или направо в остър дефицит. Пак казано накратко - с най-малко сестри и тревожно малко лекари в ключови специалности поддържаме най-широката болнична мрежа. Резултатът е, че българите имат най-кратка продължителност на живота в ЕС. Това е доста грубо обобщение, но по същността си е вярно", обобщава журналистът.

Според нея е крайно време държавата да смени подхода. "Не защото частната инициатива е нещо лошо, нищо подобно. А защото държавата би следвало да създава регулация и политики в защита на обществения интерес, в рамките на които частната инициатива да съществува, да предлага услуги, да ги развива и да се налага на пазара. В България обаче не забелязваме държавата да създава регулация и политики. Ако си отворя кафене между две вече съществуващи, поне едно от трите ще фалира, защото няма да има достатъчно клиенти и за трите. Но ако си отворя болница между две вече съществуващи, НЗОК ще е длъжна да издържа И МЕН, и всички дружно ще продължим щастливото си, но неефективно съществуване", пише тя. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата