Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мистериозен глас за ГЕРБ създаде интрига в новия СОС

Заподозреният Борис Бонев отказа да разкрие тайната на вота си

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Заедно с Фандъкова клетва положиха кметовете на 24-те района на София.

Неочаквано мнозинство подкрепи ГЕРБ в избора на досегашния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков за нов мандат. Вчера съветът се събра за пръв път в новия си състав. При тайното гласуване номинацията на ГЕРБ-СДС подкрепиха 33 от 60 участвали във вота съветници - с един повече от членовете на формациите, за които се очаква да гласуват с ГЕРБ в този мандат.

В гласуването участваха 27 съветници от ГЕРБ-СДС, 4-ма от ВМРО и един от „Атака“ (лидерът Волен Сидеров си тръгна преди това) – общо 32 души. Издигнатите от БСП и от „Демократична България“ Милка Христова и Методи Лалов получиха съответно 15 и 12 гласа, равняващи се на числеността на двете групи. Невалидни бюлетини нямаше, вследствие на което аритметиката показа, че 33-ият глас за Герджиков вероятно е дошъл от независимия Борис Бонев. Той обаче отказа да обяви каква бюлетина е пуснал, позовавайки се на тайната на вота, а по-късно във Фейсбук призова да не се измислят драми там, където ги няма. "Фокусирайте се върху съществените неща и се съгласете върху следващите ни действия", написа независимият съветник, който преди втория тур отказа да участва в пазарлъци за постове срещу подкрепа.

Преди гласуването кметът и шефовете на групи повториха част от предизборните си ангажименти и обещаха да ги спазват. До месец Фандъкова ще предложи структурни промени в работата на общината за "по-голяма бързина, повече контрол и повече публичност". Тя каза още, че заместниците й ще имат нови ресори, като изброи „строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт“. „Поуките от кампанията за нас са ясни - хората на София са прагматични и интелигентни. Те се интересуват от надграждане и нови възможности и нямат време за губене с неясни експерименти. В този съвет опозицията увеличава присъствието си и ние очакваме вашето активно участие“, коментира шефът на ГЕРБ и СДС Малина Едрева.

„През цялата кампания Вие, г-жо кмет, говорихте за промяна, работа и нов екип. Сега е времето да докажете, че това е така. В този общински съвет групата на БСП ще ви бъде единствената опозиция", заяви Калоян Паргов от БСП.

„Онова, за което демократичната общност ни изпраща тук, е да не допуснем още от същото. Ролята ни ще е на опозиция. Ще работим за прозрачен общински съвет, ефективна и удобна администрация, реална финансова децентрализация, реална административна децентрализация, връщане на Витоша на гражданите, ефективно гражданско включване, край на презастрояването, опазване на зелените площи и др.“, каза лидерът на групата на „Демократична България“ Методи Лалов.

Пет основни проблема изброи независимият Борис Бонев - презастрояването, нуждата от умно управление на градския транспорт, замърсяването на въздуха, паркингите, градската среда.

„Като кандидат за кмет имах няколко послания към софиянци, които ще ги поддържам тук като общински съветник. Виждам надежда за този съвет, защото съставът му е различен от предишния. Нямаме доминация на управляващата партия. Това е добре, защото ще има баланс. Надявам се идеите да стигат до отворената врата на госпожа Фандъкова, както тя обеща“, заяви Волен Сидеров. 

ЕКИП

Заместници на Елен Герджиков в СОС ще бъдат проф. д-р Иво Петров от групата на ГЕРБ, Милка Христова от БСП и Борислав Игнатов от „Демократична България“.

Още по темата