facebook
twitter

България

Минималната учителска заплата ще мине 1000 лв. догодина

От 36 на 42 лв. се повишават бонусите за класните ръководители за водене на училищна документация и разговори с родители
265
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Половината от парите за квалификация на учителите вече ще се ползват за вътрешни семинари и за обмен на добри практики.

Заплатите на учителите ще се увеличат със 17-18% от 1 януари 2020 г. Така най-ниското преподавателско възнаграждение ще премине психологическата бариера от 1000 лв. Това предвижда анексът към колективния трудов договор, подписан от синдикати и работодатели в системата.

Според документа най-ниската основна учителска заплата ще се увеличи от 920 на 1085 лв. Толкова ще са минималните възнаграждения и за психолози, педагогически съветници, ресурсни учители, възпитатели, корепетитори, хореографи и др. Минималните заплати на старши учителите се повишават от 955 на 1120 лв., а на главните учители - от 1005 на 1176 лв. Директорите, чиито заплати са поне 1140 лв., от догодина ще се разписват най-малко срещу 1334 лв.

Увеличението на учителските заплати ще бъде обезпечено с 360 млн. лв., заложени в бюджета за 2020 г. В него са планирани и още 54 млн. за повишение на заплатите на непедагогическия персонал. До 15 април 2020 г. директорите, които не могат да постигнат заложеният 20% скок на заплатите, трябва да подадат мотивиран доклад до началника на съответното регионално управление на образованието, МОН и социалните партньори.

От догодина е предвидено увеличение и на минималните размери на някои допълнителни възнаграждения. За учебен час над минималната норма на учител с висше образование и степен "бакалавър" или "магистър" вече ще се плаща не по-малко от 8.50 лв. (досега 7.20 лв.). Преподавател, притежаващ квалификация "учител", но неотговарящ на изискването за заемане на конкретна длъжност, ще получава поне 7 лв. на час (при минимум 6 лв. в момента), а за учител със средно образование този бонус се повишава от 4.50 лв. на минимум 6.30 лв.

 

КЛАС, СТАНИ!

Допълнителното възнаграждение, което класните ръководители получават за водене на задължителната документация, за консултиране на родители, деца и ученици, се повишава от 36 лв. на 42 лв. на месец. От 18 на 22 лв. се увеличава въпросният бонус и за учителите, членове на синдикатите, в детските градини и в подготвителните групи на училищата и в групите за целодневна организация на учебния ден.

 

 

Ключови думи:

анекс КТД, учители, заплати
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стартовата заплата на учителите от догодина става 1085 лв.
МВР смята да изхарчи 120 млн. лв. за по-високи заплати
Стопанската академия в Свищов е пред финансова криза

Коментари

Nafarr

И тук сме страна-куриоз - стартова заплата на начален учител и дори на помощен персонал НАД тази на професор.

 

Млад специалист с висше образование, постъпващ в БАН - 580 лв., т. е. минимална заплата, като тази на хигиенистките.

 

Главен асистент, доктор, със стаж за пенсиониране - 660 лв.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×