facebook
twitter

България

Мая Манолова пробва публичен катарзис за Пеевски, Орешарски и Костинброд

Кандидатът за кмет обяви, че липсата на мъже в БСП и ДПС я подтикнала да предложи депутата бизнесмен за шеф на ДАНС
1517
 Снимка: Архив
Мая Манолова от позицията си на зам.-шеф на парламента през 2014 г. поздравява тогавашния премиер Пламен Орешарски.

Въпреки че публично си посипа главата с пепел и призна, че е правила "много грешки" в политиката, включително с подкрепата за Делян Пеевски за председател на ДАНС, кандидатът за кмет на София Мая Манолова не бе никак убедителна, че не е част от статуквото и че може реално да промени ситуацията в столицата. Манолова, която официално бе подкрепена и от БСП в неделя, всячески се опитва да се отърси от партийното си минало в левицата и да се заяви единствено като гражданска кандидатура и като възможна алтернатива на ГЕРБ.

"Моето поведение по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно - да не останат недомлъвки", заяви в сряда пред Нова телевизия Манолова. Тя уточни, че е имала отношения с Делян Пеевски "през 2013 и 2014 г, когато бях в парламента и когато бяхме част от една коалиция". Тогава тя смятала, че "почтеното поведение е да излезеш пред парламента, пред протестиращите и да чуеш какво мислят и да им кажеш какво мислиш. Това е една от грешките в моята биография. Отчитам и като грешка подкрепата си за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС", призна Манолова, която преди 6 г. обяви, че именно тя го е  предложила за шеф на ДАНС в отговор на най-често задавания въпрос в държавата: "Кой предложи Пеевски?".

"Това мое изказване тогава във вашето студио беше криворазбрано... Криворазбраното ми желание бе в един момент все пак някой да поеме някаква отговорност, защото тогава всички мъже в парламента се криеха", посочи бившият вече обществен защитник. Манолова напусна поста омбудсман, след като се впусна в кметската надпревара. За омбудсман бе избрана с решаващата подкрепа на премиера Бойко Борисов.

"В момента гражданите много добре виждат кой с кого управлява и с кого управляват Борисов и ГЕРБ", отговори тя на въпрос дали вече е получила подкрепа от ДПС за София. На настоятелния въпрос на водещия да назове с кого Борисов управлява, Манолова удобно препрати към примера: "Ами, попитайте го..."

Аферата "Костинброд" обаче не била сред грешките на Манолова. Шумният скандал с изборните бюлетини, който първоначално бе представен от прокуратурата като опит за манипулация на парламентарните избори през 2013 г., бе раздухан от нея. "Постъпих отговорно и предадох сигнал, който получих", оправда се Манолова. Единственото, което не било редно, е да има изявления в деня за размисъл, което тя не била правила.

Относно въпроса за неин политически проект, Манолова, която повече от половин година мотаеше отговора дали ще участва в битката за София, заяви, че няма намерение да се впуска в "партийната политика". "Имам намерения в интерес на гражданите и с гражданите да управлявам града през следващите 4 години, ако ми бъде гласувано такова доверие, но е истина, че промяната тръгва от София. Ако София покаже отново, че може да промени модела на управление, който е мултиплициран в цялата държава, това ще поведе след себе си промяната", каза тя.

БЕЗ ЛИСТА

Мая Манолова заяви, че ще има 5-6 листи от кандидати за общински съветници, одобрени от различни партии, които ще я подкрепят. Това тя уточни в отговор на въпрос как ще управлява София без собствена партия и листа. Програмата й за управление пък се пишела в момента. Без общински съветници Манолова може да изпадне в ситуацията на Борисов от 2005 г., когато той спечели кметския пост, но нямаше свои хора в общинския съвет. Тогава това доведе до неуредици, но пък даде стимул на новосъздадената му партия да се бори за мнозинство и в местната, и в централната власт. Сега обаче кандидатурата на Манолова е подкрепена от БСП, която тя напусна, след като бе избрана за омбудсман. Зад кандидатурата й застават още ДБГ, в която се стигна до оставки заради това решение, както и други по-малки партии. И социалистите, и ДБГ ще имат свои листи за общински съветници.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как Наредба 18 се превърна в Недоразумение 18

22.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

4652 1
Юристи сезират ЕК: Управляващите бранят свръхправомощията на банките

20.01.2020

1784 3
Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи

13.01.2020

2379 76

Коментари

nottheone

майо, сменяй си екипа. нинова не го прави, но тя щото с него се окопава в бе-сп.

 

ти поне си цапната в устата, джаста-праста. давай смело. иначе ще загубиш доверие, което си извоювала.

 

освен тва, ти нямаш нужда от екип.

 

пс - скиф, дори в газетата те почнаха.

 

схващаш ли?

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)