Quantcast
Мария Габриел: Науката ни позволява да бъдем създатели | СЕГА
facebook
twitter

България

Мария Габриел: Науката ни позволява да бъдем създатели

1 007
 facebook

Eвропейският комисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Mария Габриел откри днес в София Националния научно-образователен фестивал "Намереното поколение".

"Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и самите ние да бъдем създатели. Затова образованието в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, или както го наричаме още STEM образование, ще играе все по-голяма роля", каза при откриването на форума в НДК Габриел.

"От общите ни усилия заедно с учители, ментори, научни изследователи и индустрия зависи да свържем европейското научно-изследователско пространство с европейското пространство на образование, за да изградим нова стратегия на знанието", заяви още българският еврокомисар.

Във форума участват преподаватели и ученици от цяла България, ръководителите на олимпийските ни отбори, учени от Българската академия на науките, университетски преподаватели, професионалисти и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието от базирано на теория в практическо.

За насърчаване на STEM образованието Европейската комисия и държавите членки предприемат редица мерки. Ключови сред тях са коалицията на националните STEM платформи, в която членува и България, както и програма "Еразъм+", ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване.

"На европейско равнище се изпълнява инициативата "Нощ на европейските изследователи", която показва човешкото лице на науката и може да насърчи младите хора да изберат научна кариера", посочи комисар Габриел.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Два пъти повече ромски деца завършват училище

12.01.2021

747 11
Един на всеки пет учители иска да се ваксинира

11.01.2021

Обновена

1368 43
"Наднормената" красота е спасила човечеството

27.12.2020

1518

Коментари

ppipi7766

Науката наизтина създава, но моля не я обвинявайте, тя не е създала Mария Габриел.

de_Ruyter

Wow!!! Уау!!! Какви неща позволява науката, леле. Какви изводи, какво прозрение. Слънцето грее. Водата е мокра. Дървото гори. През стъклото се вижда!!! 

 

Егати партийните каракольови ловки диагностицирани калинки шетат из Брюксел. Милиони европейци плащат колосални пари на тази буля, за да чуват резюме на уроци във втори клас?!? Уау!!!

peniko

Писали сме заедно .....

Аз лично се притеснявах, че проблемите с образование и наука са си лично нашенски поради реално заобикалящата ни  действителност. Сега се поуспокоих (по тертипа на шопа) - а бе, щом у Европата се говорят такива безсмислици на най-високо равнище, ние няма за какво да се косим. 

Аз съм любопитен да науча (ако има как) - във всичките тези комисии, екипи и пр. има ли барем 2-3 души учени, който са се доказали с конкретни разработки ......по нашему - могат да дадат хляб на кучето?

peniko

Тази гениална мисъл (заглавието) трябва да се гравира със златни букви над входа на Евопейската централа!!!

"Да свържем европейското научно-изследователско пространство с европейското пространство" също е достойно за размисъл......намеква за паралелни реалности!

Мен лично най ме изкефи "Нощ на европейските изследователи""!!! Дали г-жа "Избуял stem" няма на ум едни такива младежки мероприятия за "обмяна на опит" (сега май му думат тиймбилдинг) дето станаха по време на Евопейското ни председателство? ?

 

Лично мнение: Може би защото съм вече стар, та не схващам новите тенденции, ама отде се взе такава голяма бройка на "високообразовани" младежи и девойки, дето могат да говорят по половин час без запъване, използвайки думи от барем 3 различни речника и накрая ......оказва се, че нищо не са казали!!!

Обърнете внимание - казвам "казали" и изобщо не докосвам "свършили"! Обаче нищо ново под слънцето - точно така някога говореха комсомолските и профсъюзни секретари на годишните събрания!!! Пара в свирката или Дим над водата - говореха, говореха, а пък ние си мислехме кога ще дадат почивка за по кафе и кога ще свърши мероприятието, че после имаше дискотека (РК на ДКМС поемаше разходите)....

П.П Не знам как са говорели партийните секретари, щото не бях удостоен с честта да ги слушам ?

Zmeja

На мен пък най ми ареса:

"Апетит за образование чрез практика: НАМЕРЕНОТО ПОКОЛЕНИЕ"

... и дежурната усмивка на въпросната.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Като оставим настрани тез мудрейшии и дълбокомислени слова марийкини, важният в случая въпрос е:''А, Кой?!Кой плати сметката?С чии пари?И колко струваше масрафа на туй културтрегерско мероприятийце?"

 

peniko

Ми как кой - спонсорЕте....

Johnny2965

Очевидно темата за образованието е подхваната от недообразовани хора - щом са тръгнали да "променят образованието от базирано на теория към практическо".

Формулиралият тази мисъл да ли би се справил с определенията за "базирано на теория" и "практическо образование"?

Дълбоко се съмнявам, че и въобще разбира процеса на учене, в частност, как един човек придобива знания и развива умения.

За посочване на примери - да не говорим.

Johnny2965

А вижте и лозунга "образование чрез практика". Това не отрича ли смисъла от съществуването на училища и университети?

баба Гицка

Що се правите на улави? Жената не иска да използва хубавите "български" думи калфа или чирак. Затова говори за "образование чрез практика". На път сме да се върнем към времето на килийното училище.?

Domi

От колкото по малко село произхождаш толкова по голяма амбиция имаш...Тази дори не си остави българската фамилия...пък и новата фамилията до голяма степен опреди избора й...

nebenebe

Аз пък мислех, че е от Габрово, та и оттам името Габриел. Те габровки са тарикатки.

скът

Навремето му викахме ТНТМ - и пак имаше роботи на тезгяха... 'Ма ние сме от "загубеното поколение" и никой не ни пита.

Звън®
снимка на Звън®

Свързването на образованието с науката е стъпка към нова стратегия на знанието. Показва ни го и Национален научно-образователен фестивал: "Намереното поколение", който имах удоволствието да открия тази сутрин. Няма нищо по-естествено от това да направим и следващата стъпка - да свържем науката с образованието и ако успеем това ще бъде още една малка стъпка за ЕС и една голяма крачка за човечеството. 

Тази стъпка, уважаеми читатели, вече е направена. Малка и грижливо пазена тайна е, че инкогнито на фестивала гостува изкуствено създаденият хуманоид Стем. Това е най-новото и зашеметяващо постижение на европийската наука, финансирано със средства, отпуснати от еврокомисията на Габриел. Стем има тяло на около 30 годишен строен, атлетичен мъж, полиглот. Притежава излъчване и обаяние на аристократ с образование от Кембридж, възпитание на Гьоте и чар на истински Дон Жуан. Всички  жени, които са общували с него признават, че до петата минута са изпитали омекване коленете, съпроводено със спонтанно  овлажняване. Подобни чувства, придружени от ревност, ярост и безсилие са усетили и стотиците професори, музиканти, артисти, генерали, офицери и сержанти, опитали острието на неговия брилянтен интелект. В паметта си Стем пази цялата Ватиканска библиотека плюс новото допълнено от ЕС издание на Камасутра. То съдържа пози недостъпни дори за най-ловките циркови акроби. За Стем обаче, те са толкова естествени, колкото язденето на пони. Задължително е да се отбележи, че той е първият изкуствен хуманоид, снабден с пенис, неотличим от естествения. Този му накрайник се управлява от специализиран хетеросексуален пенисен изкуствен интелект. Характерно за него е, че при изпълнение на анално-вагинални пенетрации предизвиканата у ответника върховна сексуална насита е съпроводена с индуциране на огромна интелектуална сила, равна на произведението от масата и ускорението. По всяка вероятност Стем ще е гост на виенския бал в София.

 

Апропо, мнозина вече се досещат на какво се дължи вечната усмивка на крехката Габриел.

Скрудж

ДругарЕ! Изуйте валенките и съблечете ватенките. Останете по рубашки пред печката, пийнете по един самогон, след това внимателно прочетете текста и кажете, какво точно ви подразни в изказването на комисар Мария Габлриел.

Воден прах

Що да дразни? Просто е плоско и смешно словото комисарево. Инак ме присети за една трътлеста някогашна комсомолска водачка, със златен преден горен зъб. Баш толкова празнословна.

de_Ruyter

Герберуха, няма как да разбереш, защото приличаш на човек който още къта партийния си билет, ей така, за всеки случай... хората тук не откриват никаква разлика между нищоговоренето на партийните секретари преди 90-те и тази буля, която говори много и не казва нищо... която е специалист по въздух, която няма ден нормален работен стаж...

 

а това, че виждаш смисъл в казаното от нея трябва да те притеснява много, наистина...

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

"По лозунгите им ще ги познаете..."

:)

ssto

Връзката на теорията с практиката много се харчеше като лозунг при социализма.

То какво ли толкова различно може да се измисли по въпроса?

Поне са опитали, но с каква цел ...

маргаритка2

Нямам представа какво правят европейските изследователи нощем. В този смисъл инициативата е похвална и вероятно финансирана от германската индустрия "я, шнел". 

 

Нека спонсорират, хубаво е, нека се учат младите,  ако не стане държавата ше им даде 1200 лв да се върнат.

маргаритка2

През 1920 г. бизнесът поръчал на науката да открие топлата вода.

През 2020 г.  - просто вода 

 

Каро цяло се налага нов кастинг за лидери, щото само със стокиране е трудно.

ppipi7766

?

маргаритка2

Както е  казал поета ;~:

„Дето   Еразъм ,там и Оргазъм.„

 

Все за нещо трябва да се бориме.

Джиджи

Като цяло се налага нов кастинг за лидери, щото само със стокиране е трудно.

Опущихме ги, късно е вече ... ?

 

А дали ше ги дочекаме /да си тръгнат!/, май и Господ вече не знае ... ???

 

Баси тъпата КЛЯФКА! ????????

вале

Тъпа патка

segal

"На европейско равнище се изпълнява инициативата "Нощ на европейските изследователи", която показва човешкото лице на науката...", посочи комисар Габриел."

Уникално! Според комисаря по образование и наука, науката има нечовешко лице. 

Доц.Трътлев

Маро, Маро, Пунта Маро. Какви ги блещиш Пунта Маро Габриел, срамота.

 

Стоян МИхайловски

Русе, 1882, априлий 15

-------------------------------------------------------------

Върви, народе възродени,

    към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

    съдбините си ти поднови!

 

Върви към мощната Просвета!

    В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден -

    и Бог ще те благослови!

 

Напред! Науката е слънце,

    което във душите грей!

Напред! Народността не пада

    там, дето знаньето живей!

 

 

ANTOANETA ARDASHES

Тези нощи за обучение не напомнят ли за изчезващото поколение- наука чрез практика.Нещо изглежда не И достига,а ние не И съчувстваме.

ANTOANETA ARDASHES

Тези нощи за обучение не напомнят ли за изчезващото поколение- наука чрез практика.Нещо изглежда не И достига,а ние не И съчувстваме.

Не всеки може да борави с наука,а това писание води до самозаблуда,че сме НЕЩО,а всъщност сме самоунищожители.

Влез или се регистрирай за да коментираш