Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мария Габриел: Науката ни позволява да бъдем създатели

25 Яну. 2020
facebook

Eвропейският комисар за иновациите, научните изследвания, образованието, културата и младежта Mария Габриел откри днес в София Националния научно-образователен фестивал "Намереното поколение".

"Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и самите ние да бъдем създатели. Затова образованието в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката, или както го наричаме още STEM образование, ще играе все по-голяма роля", каза при откриването на форума в НДК Габриел.

"От общите ни усилия заедно с учители, ментори, научни изследователи и индустрия зависи да свържем европейското научно-изследователско пространство с европейското пространство на образование, за да изградим нова стратегия на знанието", заяви още българският еврокомисар.

Във форума участват преподаватели и ученици от цяла България, ръководителите на олимпийските ни отбори, учени от Българската академия на науките, университетски преподаватели, професионалисти и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието от базирано на теория в практическо.

За насърчаване на STEM образованието Европейската комисия и държавите членки предприемат редица мерки. Ключови сред тях са коалицията на националните STEM платформи, в която членува и България, както и програма "Еразъм+", ориентирана към инициативи за насърчаване на иновативни и интердисциплинарни подходи на преподаване.

"На европейско равнище се изпълнява инициативата "Нощ на европейските изследователи", която показва човешкото лице на науката и може да насърчи младите хора да изберат научна кариера", посочи комисар Габриел.

Още по темата