facebook
twitter

България

Манолова пита ГЕРБ защо бърза с конкурса за боклука

639
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Първият сблъсък между кандидата за кмет на София Мая Манолова и действащия кмет и номинация на ГЕРБ Йорданка Фандъкова се оформи около вървящия конкурс за избор на сметопочистващи фирми. Манолова попита Фандъкова защо процедурата за новите оператори се провежда в момента - близо година преди да изтече договорът на вече наетите фирми. Тя поиска да знае и какво се случва с обещанието да има общинско предприятие, което да поддържа чистотата в града, за да се намали делът на частното участие в бизнеса с боклука. „Наистина нямам обяснение защо това се прави сега. Имам предположения, но отговорът трябва да го даде този, който е открил процедурата, а именно столичният кмет”, коментира Манолова пред журналисти.

Фандъкова избра да отговори в ефира на близката до управляващите телевизия „Европа“. „Като юрист г-жа Манолова знае отлично, че когато става въпрос за обществена поръчка, тя изисква дълъг период на реализация. Предишния път, когато правихме такава процедура, тя трая една година. Първите договори за почистване изтичат на 1 юни. Няма как да чакаме изборите да приключат и след това да направим наистина София заложник и да я поставим под риск от криза с отпадъците“, каза кметът.

Процедурата за избор на нови фирми бе обявена на 22 юли. Първоначално срокът за подаване на оферти бе до 21 август, но впоследствие той бе удължен и изтича в понеделник, 9 септември. Цената на поръчката за седем от зоните, на които е разделена София за целите на чистотата, е почти 436 млн. лв. с ДДС за следващите 5 години.

 

Цената на топлото

Над "Топлофикация-София" е опънат политически чадър от общинските съветници към Столичния общински съвет и това дружество, от една страна, ограбва столичани, от друга страна, е брутално източвано. В момента неговите задължения са в рамките на 800 млн. лева, каза още Манолова пред "Капитал". Тя дава пример с електрическата енергия, която произвежда столичната топлофикация, и посочва, че тя се продава не от специално създаденото звено към столична топлофикация, а от частна фирма. Тя купува на 90 лева и продава на борсови цени, които стигат до 150 и 200 лева и цялата печалба остава частна, посочва Манолова. Според нея в момента ситуацията с отпадъците в София е абсурдна. "В столицата има завод за боклук, но ползи, печалба от него няма. Защото на входа на този завод за преработка на битови отпадъци в частта сепариране на отпадъци отново стои частна фирма", обясни Манолова. По думите й частни фирми източват дружеството.

 

Все още няма коментари

Още

Мая Манолова ще гради гражданската платформа "Изправи се"

06.12.2019

206 4
През ремонтирано кръстовище в София се минава само с гумени ботуши

05.12.2019

1429 18
София за пръв път обсъжда публично правилника на СОС

05.12.2019

158 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×