Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лекарите и касата се договориха за парите за здраве за 2021

Болниците вече ще могат да сключват договори с НЗОК за дейности по клинични пътеки, по които не са работили досега

29 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Българският лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022, става ясно от сайта на БЛС.

Документът регламентира в болнична медицинска помощ следните промени, посочват лекарите.

- Отпада забраната за лечебните заведения за болнична помощ да сключват договори с НЗОК за дейности по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, по които не са работили до този момент.

- Запазва се увеличението с 10% на цените на клиничните пътеки, прието през август 2020 г.

- Запазват се и повишените цени на инфекциозните пътеки, както и цената на КП 104 (една от клиничните пътеки, по която се лекува COVID-19) - 1200 лв.

- НЗОК ще заплаща роботизирано оперативно лечение на онкологични заболявания и в урологията, общата, детската и гръдната хирургия.

И още:

- Увеличението средно с 10% на цените на всички дейности в първичната извънболнична помощ от август тази година се запазва и през 2021 г.

- Регламентира се поетапното въвеждане на електронното здравеопазване. Стъпка в тази посока е отпадането на тайминга при прегледите в ПИМП (първична извънболнична медицинска помощ).

- В СИМП (специализирана извънболнична медицинска помощ) се запазва увеличението от близо 10% на цените на първичните и вторичните прегледи, като всеки пациент ще има право на поне един контролен преглед, заплащан от НЗОК, след първия такъв при специалист. 

- Запазва се възможността лечебните заведения от болнична и извънболнична помощ да получават 85% от обичайната си месечна заработка за цялата продължителност на епидемичната обстановка у нас. Разпредлението на тези средства ще става по сега действащата методика.

Анексът към НРД 2020-2022 влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Още по темата