Медия без
политическа реклама

КС образува дело за прекратяване на мандата на управителя на НЗОК

14 Май 2024
Станимир Михайлов
БГНЕС
Станимир Михайлов

Конституционният съд образува дело по повод предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса. Това става известно от съобщение на сайта на съда, публикувано днес, в което се посочва, че делото е образувано на 25 април.

Делото е образувани по искане на народни представители срещу решение на парламента от 17 април. Според народните представители има противоречие с принципа за правова държава и на законността и принципа на разделение на властите.

Докладчик по делото е съдията Филип Димитров.

На 17 април депутатът Васил Пандов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщи, че ще бъде сезиран Конституционният съд за това възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви.

Същия ден парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Точката за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадена оставка от Михайлов от 1 декември 2023 г. беше включена за разглеждане по предложение на председателя на парламента Росен Желязков. 

Още по темата