facebook
twitter

България

Кметът на район „Витоша” прави петиция срещу презастрояването му

Синият общински началник иска по-малко затворени комплекси в Бояна, Драгалевци и Симеоново
1488
Илияна Кирилова
Да се намали максимално позволената височина на новите сгради в Бояна, Драгалевци и "Симеоново" предлага Теодор Петков.

Да се намалят показателите за височина и интензивност на застрояването в кварталите около Витоша иска кметът на столичния район „Витоша” Теодор Петков (СДС). Той е инициирал подписка в сайта Peticiq.com за промяна на устройствените показатели в района на Бояна, Драгалевци и Симеоново. Целта на петицията е да се ограничат възможностите за строителството на високи кооперации и големи затворени комплекси. Петков предлага по-ниска интензивност на застрояване, повече ограничения за височината (до 7 м в зоните за малкоетажно застрояване от категория Жм2), както и подземното застрояване да не превишава 50% от площта на терена. Предлага се още във „Витоша” многофамилните жилищни сгради без възможност за свързване с общите мрежи и съоръжения за заустване на мръсните води да са от не повече от три самостоятелни обекта (жилища).

„С оглед устройствените проблеми, презастрояването и недостига на социална инфраструктура (детски градини, училища, болници и др.) и на техническа инфраструктура (канализация, водопровод, улици и др.) на територията на район „Витоша“ се затвърждават изводите, че са необходими конкретни действия и мерки за изменение на действащите правила за устройството и застрояването на територията, които да отговарят на характеристиките на района и нуждите на гражданите. Моля да подкрепите конкретните предложения за изменение на параметрите на застрояване”, се казва в апела към гражданите, направен от район „Витоша”. Петицията вече е подписана от над 130 граждани. Резултатите от нея ще бъдат връчени на главния архитект на София Здравко Здравков.

На гребена на недоволството срещу презастрояването "Младост" се опълчи на ГЕРБ и си избра Десислава Иванчева за районен кмет. Друг опозиционен кмет в София - Мария Ачкова от ДСБ, която ръководи община "Средец", също често брани градската среда от мащабно строителство.

 

Последен шанс

 

За Борисовата градина можете да изпратите становище сега, или да замълчите и да гледате строежи завинаги, написаха от гражданското сдружение „Зелени закони” във Фейсбук. Утре изтича срокът за подаване на мнения и коментари относно проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, а на 26 юни е заключителното обществено обсъждане. „Ако няма възражения, проектът ще послужи за бъдещото развитие на парка. Призоваваме гражданите да изразят мненията си официално”, коментираха от „Зелени закони”. Като неспазени обещания от страна на проектантите различни граждански сдружения посочват възможността в Борисовата градина да се строи, създаването на нови паркинги в близост до градината и на автомобилни входове към парка, липсата на пешеходни връзки между отделните му части и на улеснен достъп за пешеходци и велосипедисти. Гражданските организации призовават столичани да настояват още за възстановяване на общинската собственост в частни в момента имоти като басейна „Мария Луиза“, Летния театър и др.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство

07.10.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2136 3
Къщата на Яворов вече е собственост на Столична община

27.09.2019

548 4
"Двуетажна" шахта се появи на току-що ремонтирана улица в София

25.09.2019

7480 19

Коментари

Michael_P

Това на снимката е Триадица обаче. Булевард Витоша срещу читалище П. Берон. За достоверност може би! А пък отляво, вече изглеждащата невзрачно по сравнение сграда, е (беше) на едно известно семейство. Каква динамика! Балзак: "Възход и падение на куртизанките". 

вила

И за тоз

  букаи... 

tatyana1

Eто, човекът е грамотен и знае докъде са му пълномощията(т.е. доникъде), не лъже,  затова прави петиция за промяна на устройствените планове. Знае, че никакво строителство не може да спре, защото не той го разрешава

Ад мин

Грамотен е, грамотен. И то много! За един мандат стана мильонер в евро. Посредством едни врътки с общински имоти. И мама му и тя мильонерка. В ойро. Случил на мама човека. Абе добре знае докъде се простират пълномощията. А за лъженето наистина не лъже, само дето не е казал още, че вече не е син, ами "независим" подкрепен от ГРЕБ

Hauptmann
снимка на Hauptmann

 

А пък отляво, вече изглеждащата невзрачно по сравнение сграда, е (беше) на едно известно семейство.

 

а пък на отсрещната страна на Витошка е също известният, преживял взривявания, клуб Голдън Неро...

Ад мин

В Район Витоша са не само Бояна, Драгалевци, а там са Манастирски ливади, Павлово, Бъкстон, Княжево, Владая и Мърчаево. Общо близо 60 000 избиратели и четвърт милион жители. От тях за две седмици петицията са подписали едва 250 като две трети от тях не са разбрали какво точно предлага кметът.

Оплакват се, че нямало къде да паркират, не можело да се ходи по улиците от паркирали автомобили и т.н., а кметът предлага да се намали подземното строителство?!? Т.е. по-малко подземни паркинги и повече хаос по улиците.

Задачата според мен е да се осигури липсата на конкуренция на Артекс и подобни, дето вече построиха и продължават да строят, а не могат да продават на ексклузивно високи цени.

Augereau

Може да не стане нищо и изпълнението на инициативата да е недодялано, но самата идея е добра.. Не може цяла София да е блокове и кооперации, а кооперации от по 3-4 етажа (че и повече) вече плъзнаха и в Бояна, и в Драгалевци и във вилните зони около тях. А това са все пак от последните квартали с някакъв простор и зеленина. Та трябва да се направи нещо. Как да се направи е друг въпрос. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Току-що се възползвах от

"предоставената възможност да изразя мнението и становището си по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Парк „Борисова градина“ на интернет-страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/862 на 27.05.2019 г.".

 

Използвах матрицата (template), подготвена от добри хора👍 с линкове оттукана:

 

https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/06/17/3926031_os...

 

ПП

И Системата дори реагира:

За започване на административна преписка е задължителна идентификацията на заявителя
(посредством две имена, телефон за обратна връзка и адрес за кореспонденция, вт.ч. и електронен).

При подаване на сигнал по  електронен път  лицето-подател дава своето съгласие да бъдат обработени личните му данни за целите на подадената от него информация. При несъгласие за обработка на личните му данни сигналът остава без разглеждане и същият не се обработва и администрира на последващ етап, както и не се проверява неговата достоверност.

Е, ще си пратя становището още веднъж, като добавя исканото съгласие за обработка на личните данни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×