Quantcast

Медия без
политическа реклама

Каракачанов подписа договора за новите военни кораби за 1 млрд.лв

Той е с немската фирма Люрсен, която ще ги произведе във Варна и ще ги достави на ВМС през 2025 г. и 2026 г.

12 Ноем. 2020Обновена
Министерство на отбраната

Договорът, по който България ще плати 1 млрд.лв за два нови военни многофункционални модулни патрулни кораби е вече факт. Това стана, след като военният министър Красимир Каракачанов подписа контракта с германската компания Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG в сградата на Министерството на отбраната. 

"Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната”, обяви Каракачанов на церемонията по подписване на договора. 

Само преди година България купи 8 изтребители F-16 и плати накуп 2,2 млрд.лв за тях. Отскоро се заговори за бъдещо купуване на още 8 самолета, а паралелно вървят и преговори за 150 бронирани машини за Сухопътни войски за 1,5 млрд. лв.

Корабите са вторият проект от пакета, който тръгва към осъществяване. „Подписахме договор, който е важен не само за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, но и за компанията "Люрсен". Той показва, че отношенията, в това число и икономическите между двете приятелски държави България и Германия се развиват добре", заяви в четвъртък военният министър. "Нашите отношения с "Люрсен" не приключват с този договор, напротив те сега започват. Тепърва имаме доста работа по индустриалното сътрудничество“, добави той

От думите на Каракачанов стана ясно, че и двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. "Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета“, обяви Дирк Малговски, управляващ директор на компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG на церемонията по подписването.  „Това е важен ден за България, за българските ВМС и за компанията „Люрсен“. Успяхме да подпишем договора с държава, която е наш партньор в НАТО, и е член на Европейския съюз. Благодарение на тази сделка, отличните връзки между нашите две държави ще се задълбочават още повече“, подчерта Малговски.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 г.. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

При спазването на всички противоепидемични мерки на церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител, обявиха от Министерство на отбраната.

Само преди седмица правителството даде зелена светлина на военното министерство (МО) да сключи договора на закрито заседание. Според проекта за инвестиционен разход трябва да бъдат изплатени за период от 9 години. Предстои да се види дали в крайна сметка схемата за финансиране не е претърпяла промени и дали няма да има по-голяма авансова вноска от първоначално заложената. Според предварителната информация имало и такъв вариант, за да не се стига до теглене на банков кредит и до оскъпяване на сделката.

Междувременно Maritime.bg  разпространи позиция на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в надпреварата. В нея се твърди, че е имало много сериозни нарушения на правилата за провеждане на процедурата, офертата била "оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена", но италианската компания не е избрана за изпълнител. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, но съдът е отказал да гледа делото по същество, защото е решение на правителството по въпрос, засягащ националната сигурност. Само преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви, че има опит да бъде провалено подписването на договора чрез поредица обжалвания с цел в сделката да бъде включена друга държава, която не е участвала в конкурса. "В една държава, в която има проблемен конкурс, има спечелен, има съдебни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм говорил по темата умишлено, като са ме питали кога ще подпишете договор, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на отбраната, обжалване на решението на МС. На мен ми е ясно защо се прави, ясно ми е и кого искат да вкарат в тази сделка, това няма да стане", обяви още той, но не пожела да влезе тогава в конкретност. 

Актуализираният проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ може да бъде открит на страницата на Министерство на отбраната. По този проект имаше два опита за сделка. Предишният опит за купуване на кораби се провали в края на 2017 г. Проектът бе на стойност 820 млн. лв. и бе спечелен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин", но в последния момент и тя се отказа заради проблемите с ДДС, което не беше включено в офертата. След това правилата бяха поправени и ДДС беше включено в цената. Така тя сега е 940 млн.лв. При вторият опит, първоначално три фирми бяха изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС). Това са компаниите „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия). Накрая останаха двете чужди компании, от които МО избра германската фирма. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?