Quantcast
Кабинетът предлага морски офицер за най-висш военен | СЕГА
facebook
twitter

България

Кабинетът предлага морски офицер за най-висш военен

Министерски съвет предлага на президента да назначи Емил Ефтимов за началник на отбраната и да му даде звание "адмирал"
1 705
 БГНЕС архив

Правителството реши да предложи зам.началникът на отбраната Емил Ефтимов да заеме най-високия професионален пост в армията - този на началника на отбраната. 

Кабинетът предлага на държавния глава да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Ефтимов от заеманата длъжност, да го назначи на длъжността „Началник на отбраната“ и заедно с това да го удостои с виеше офицерско звание „адмирал”.

На този пост бе ген. Андрей Боцев, който почина преди месец на 60 години и бе изпратен с военни почести.

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ поправи гафа с неустойките при бързите кредити

24.11.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3879 27
Протестиращи строшиха прозорци на офис на ГЕРБ в София

21.11.2020

Обновена

6623 59
Под 1/3 от българите одобряват анти-COVID мерките на правителството

20.11.2020

750 10

Коментари

IvanM

Не добро. Тази длъжност бива да се заема от общовойскови генерал. Задължително, според мен.

mitkomm

Много сте прав!С всичките ми уважения към този достоен български офицер, на тази длъжност трябва да е само общовойскови  командир, минал през всички командни длъжности- само той може да вземе решение в труден момент,а обслужващите трябва да дават информация, да помагат и да ръководят подчинениете си.Срамно е, има сред генералитета хора командвали роти, батальони бригади, сухопътни войски и то в тежки години, а да сложите морски....каква флота имаме, къде се е учил да ръководи бойни действия!Не ме разбирайте неправилно, сигурно е прекрасен човек и офицер, но тук трябват други качества.Примери в историята много- Защо по време на 2СВ на Първи белоруски фронт за командващ не са сложили пр. летец, а общовойскови командир, маршал Рокосовски/Само като пример, елементарен/.

скът

Разбирам да сме Великобритания или Русия с техните развити и значими ВМФ... В България - какво? ВМС никога не са били ядро на отбраната, че да сложат техен човек за баш-шеф. Май пак някой си кадрува, за да си "купи" лоялни висши военни за сметка на националната сигурност.

То вече от генерали не можеш свободно по улиците да ходиш.. сега и адмирал - ще вземат да забранят и плуването.

segal

Адмиралите са с черни униформи. 

Времената са такива. 
А може и да няма мераклии за поста. 
Освен това този е последния останал  с руска академия. 

IvanM

Освен с руската и с няколко НАТО-вски. Това няма значение. Общовойсковата подготовка дава други преимущества. Поне теоретично би трябвало да дава.

Скрудж

То ние имаме пет самолета, а колко началници вевесари се смениха?

segal

Вижте му CV-то на армейския сайт. 
Този моряк е 61 набор, ако не се беше съгласил за четвърта звезда, ще го пенсионират по максимална възраст на лято. 
Добре поне, че е нормално женен, с деца, живял е по света - две години в Ленинград, една в Америка, пет години в Брюксел. 

Дано му подпише Указа президентинът.  

sega_reader

И какво значение има ?

Нещо зависи ли от този пост ?

Колониалната администрация няма нужда от собствено мнение, каквото кажат от САЩ това е.

Само "Слушам" и "Изпълнявам".

И Дани Кирилов е много подходящ, несъмнено.

Ференги

Противно на много от коментиращите смятам, че в близките години ситуацията в Черно Море може рязко да се изостри. Логично и тежестта на ВМФ в националната отбрана следва да не се подценява. И да не се забравя 1914г, когато поради липса на български флот руски военни кораби необезпокоявани провеждат терористична операция и няколко часа обстрелват с тежка артилерия населението на град Варна.

Хулиган

Доколкото разбирам от духова музика, адмиралски пагони се полагат на висш офицер, който командва флотилия.

Това, което е останало в бантустана трудно може да се нарече флотилия.

Но пак е нещо в сравнение с търговския флот...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/24/bairak-za-morskia-flot/

 

Звън®
снимка на Звън®

Доколкото разбирам от духова музика, адмиралски пагони се полагат на висш офицер, който командва флотилия.

Според закона за Въоръжените сили, има само една четиризвездна генералска/адмипалска длъжност. Тя е за началника на обраната.

Звън®
снимка на Звън®

Вицеадмирал Ефтимов има блестящо кадрово досие. Завършил е Военноморската академия в Санкт Петербург и Военноморски колеж – Ню Порт, САЩ. Доказан специалист е по противолодъчна отбрана. Освен това е забележително, че неговият калеко се пада леля на шурея на о.з. президент Плевнелиев.

 

Вицеадмирал Ефтимов неведнъж се е доказвал като опитен и находчив командир. На щабните виртуални учения Бриз 2011, в което участват военноморски сили на НАТО, той командва дивизион патрулни кораби. Флагманският му кораб "Смели", проект 1159, ловко маневрира, бързо открива и унищожава с дълбочинни бомби вражеска подводница. По данни на американското разузнаване, това е руската подводница "Заветы Путина", проект 636.3 "Варшавянка", водеща диверсионни действия около нос Калиакра. Командващият учението контраадмирал Скот забелязва уменията на тогавашния комодор Ефтимов и го удостоява с правото пръв да танцува с него на бала,  ознаменуващ края на маневрите. 

 

Вече като контраадмирал Ефтимов заема длъжността директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел. Там той впечатлява колегите си като отличен тенисмен, бриджьор и баритон. Все още се помни и разказва за прочуственото му изпълнение на Шубертовата Standchen, под отворения прозорец на директора генерал-лейтенант Джо Годерий от холандските Въоръжени сили.

Влез или се регистрирай за да коментираш