facebook
twitter

България

Инспекторатът търси как да избяга от публичността за "Цумгейт"

398
ИВСС
Главният инспектор Теодора Точкова вероятно се надява да й се наложи да предостави информация за проверката "Цумгейт", когато главният прокурор Сотир Цацаров вече не е на власт.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет търси как да протака делото за публичността на проверката по скандала "Цумгейт", от който главният прокурор Сотир Цацаров излезе без санкции. Изводът на инспекторите беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров на среща в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, след която издателят на "Сега" Сашо Дончев заяви, че му е оказан натиск за редакционната политика.

През октомври Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на инспектората срещу публичността на всички материали от проверката му по скандала. Така главният инспектор Теодора Точкова беше принудена да даде информацията по-бързо от очакваното, тъй като разглеждането на жалбата от петчленен състав на съда вероятно би отложило крайния съдебен акт за след края на мандата на Цацаров в края на 2019 г. Казусът стигна до ВАС, след като "Сега" спечели делото за достъп до информация на първа инстанция.

От инспектората обжалваха отказа на тричленката да разгледа делото. И в състава, който трябваше да се произнесе по жалбата, се оказа Георги Колев, някогашният председател на ВАС и бивш член на Висшия съдебен съвет. В жалбата се прави искане за отвод на съдии, които към тази дата са били членове на съвета. Затова и Колев си прави отвод с мотива, че на 27 април 2017 г. е участвал в гласуването на решението, с което е отхвърлено предложението за извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за срещата на Цацаров. Това искане за проверка обаче не беше направено от инспектората, а от членове на тогавашния състав на ВСС. 

От деловодната система на ВАС се вижда, че вече е определен нов докладчик по казуса трябва или не висшата инстанция да се занимава с жалбата.

 

ФИНТ

През октомври тримата върховни съдии приеха, че решението да бъде разсекретена проверката е обжалвано не от името на главния инспектор Теодора Точкова, а от името на инспектората. Това са различни административноправни субекти, мотивираха се Галина Карагьозова, Здравка Шуменска и Юлия Ковачева. Любопитното е, че и Карагьозова и Ковачева бяха членове на съвета, пред чийто състав висеше скандалът "Цумгейт". От инспектората обаче не поискаха техните отводи.

Все още няма коментари

Още

10 месеца прокуратурата протака проверката срещу Горанов

12.08.2019

Доротея Дачкова

3982 1
Комисията за личните данни се зае с Инспектората на ВСС
Гешев позволи на прокурорите и да не го харесват

Влез или се регистрирай за да коментираш

×