facebook
twitter

България

И БСП се сети да пита прокуратурата за бизнеса на Ковачки

Антикорупционният фонд осъди енергийния министър за отказ на информация за студения резерв
599
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Зам.-шефът на левицата Кирил Добрев обяви, че до края на август от партията ще изнесат и информация какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско.

След като от няколко месеца тече скандал в енергийния сектор заради надутата цена на електроенергията за бизнеса, и в БСП се сетиха, че има проблем, и дори "откриха" един от виновниците за него - бизнесмена Христо Ковачки. Затова левицата внася сигнал в прокуратурата срещу свързани с него дружества, за да бъдат проверени в коя държава са регистрирани, чия собственост са реално, как "осъществяват монопол върху енергийния пазар в страната", съобщи в четвъртък зам.-шефът на червената партия Кирил Добрев. Всички документи, които БСП е събрала по казуса, ще бъдат предадени в държавното обвинение до края на седмицата.

Червената централа всъщност се включва с голямо закъснение в темата. Работодателските организации у нас още от миналата година алармират, че така нареченият свободен пазар на ток е силно манипулиран и че големите предприятия плащат енергия по цени, които надхвърлят в пъти средните за Европа. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), прокуратурата и Европейската комисия.

"Според КЗК собственикът на дружествата не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите - собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от вецовете пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток", коментира Добрев. Реакцията е по повод на отказа на КЗК да разследва дружествата на енергийния бос. 114 милиона лева дължи бизнесменът на държавата, като 109 милиона лева са само за осигуровки. "Кой му позволява всичко това?", попита риторично социалистът. За капак Ковачки се явил и като кандидат за инвеститор за АЕЦ "Белене".

С аргумента, че "в БСП имат къса памет" и че вече са в предизборната кампания, министър Петкова отговори на обвиненията на левицата. Тя препоръча за "пунктуалност", когато се говори за енергетика. Според Петкова средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48.59 евро, а в Румъния например 50 евро и не е най-високата в ЕС. Запитана дали в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки, Петкова отговори, че не може да твърди подобно нещо.

ПРИСЪДА

Административният съд–София е постановил с окончателно решение, че е незаконосъобразен отказът на енергийния министър Теменужка Петкова да предостави данни за отказа на ТЕЦ "Марица-изток 2" от договор за студен резерв. Това съобщи Антикорупционният фонд, който поиска от министъра по Закона за достъп до обществена информация да каже защо държавното дружество доброволно се е лишило от приходи за десетки милиони левове. Съдът е постановил, че отказът на такава информация е незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й. Отказът от студен резерв на най-голямата държавна въглищна централа отвори пътя на ТЕЦ "Варна" към многомилионните търгове. Въпреки разкритията на Антикорупционния фонд през юни т.г.  за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец ТЕЦ "Варна" отново получи от ЕСО договор за студен резерв до юли 2020 г. От есента на 2018 г. мажоритарен собственик и председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Варна" е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. ТЕЦ "Варна" спечели през юли тази година най-голямата част от общо над 55.2 млн. лв. за студения резерв. През следващите 12 месеца тя ще получи 26.477 млн. лв., за да е на стендбай режим. На три дружества на Христо Ковачки общо ще бъдат платени 25.471 млн. лв., най-голямата сума от които - 11.994 млн. лв., е за ТЕЦ "Бобов дол" а над 6.7 млн. лв. ще вземат ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация"–Русе.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новият екоминистър затвори инсталация в ТЕЦ "Бобов дол"

18.01.2020

2143 1
Гешев командирова ДАНС и МВР да мерят нивото на язовирите

16.01.2020

2206 9
Руският газ за България ще поевтинее с 5%

30.12.2019

3471 57

Коментари

векилски

Що?

Кой друг е питАл?

TheExperience

Таня, младежите още през 90-те години пишеха в София на фасадите на сградите: "Б$П не е червена". 

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)