facebook
twitter

България

Гръмна схема за трафик на мигранти от Афганистан до "Факултета"

531
Илияна Кирилова
Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев се похвали, че е разбита мощна мрежа за трафик на мигранти.

В мащабна спецакция е разбита престъпна група за трафик на мигранти от Афганистан до "Факултета". В операцията на българските служби са задържани 17 души като част от международна група, действала през България към Сърбия, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в понеделник. Схемата е действала отдавна и чрез нея месечно са прехвърляни стотици хора срещу огромна печалба за трафикантите. Арестуваните са чужденци - временно пребиваващи в страната или с бежански статут.

Според Гешев това е най-голямата разбита досега група за трафик на мигранти през България.

"За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазаи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, обобщи той.

Престъпната група била "прихваната от службите" преди 2 г. в рамките на международната операция "Халифакс".

"Групата набира хората в Афганистан, прехвърля ги през Иран и Турция. Българският клон посреща на турската граница съответните "клиенти", да ги наречем, кандидати, които искат да попаднат в Западна Европа, мигранти, незаконно се преминава турската граница, посрещат се, настаняват се в района на Свиленград. Другата част от групата ги транспортира до София, до циганските махали във "Факултета" и "Орландовци", настаняват се в рамките на два-три дена и оттам се транспортират към зелената граница на Сърбия", обясни Гешев.

Заплащането е ставало по т.нар. арабски метод "хавала" - анонимна и добре работеща система за преводи на пари без никакви документални следи. Начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но ставало въпрос за десетки хиляди евро. На този етап няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, са част от схемата.

Запитан дали има и замесени гранични полицаи, Гешев отговори, че има такива данни по делото и по тях се работи. "Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора е въпрос на време“, посочи зам. главният прокурор.

Предстои специализираният съд да гледа мерките за неотклонение на 17-те задържани, както и да станат ясни в какво точно ги обвинява прокуратурата.

Все още няма коментари

Още

България е малко преди Румъния в Индекса за социален прогрес

14.11.2019

151
Камион с мигранти бе заловен в Турция

12.11.2019

257
Гърция засилила препращането на мигранти към Турция

11.11.2019

137

Влез или се регистрирай за да коментираш

×