Медия без
политическа реклама

Гешев: Прокуратурата е последният страж на демокрацията

"Мисля, че се справяме много добре", заяви главният прокурор

04 Юни 2022
Иван Гешев
Илияна Кирилова
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обяви прокуратурата за "единствената стабилна институция и последния страж на демокрацията в страната". Той обяви това в своето петминутно приветствие пред Общото събрание на следователите за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента в страната. Ние сме последната преграда между българските граждани и престъпността - една от малките прегради, които остана и въобще пред беззаконието. Независимо от коя страна идва това беззаконие", каза още Гешев.

Главният прокурор обясни пред следователите, че доскоро е смятал изрази като "върховенство на правото", "правова държава" и "разделение на властите" са някакво общоприети клишета, които трябва да се кажат в определен момент на определено събитие. "Но е много интересно как в последните две години разбираш, че това са едни реални ценности, върху които се гради съвременната ни държава. Това е един от стълбовете, който ние, като магистрати, трябва да защитаваме", допълни Гешев.

Той направи и оценка на дейността на прокуратурата: "Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата на всеки един български гражданин, защото без независими магистрати, няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Мисля, че се справяме много добре".

Право на участие в общото събрание имат 435 следователи, като 396 от тях са заявили електронно гласуване. Изборът на представител на следователите във ВСС ще бъде направен идната събота, след като днес бъдат изслушани кандидатите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев, ВСС

Още по темата