facebook
twitter

България

ГЕРБ измисли: Главният прокурор ще си избира кой негов подчинен да го разследва

Управляващите отново пренебрегнаха препоръките на Венецианската комисия за премахване на безконтролността на началника на държавното обвинение
1121
 Илияна Кирилова
Данаил Кирилов твърди, че доминираната от главния прокурор Прокурорска колегия на ВСС може да избере независим магистрат.

За пореден път ГЕРБ не се съобрази с препоръките на Венецианската комисия за реформата в прокуратурата и "побългари" становището й, приемайки промени в Наказателнопроцесуалния кодекс на ръба на конституцията. Това се разбра в събота по време на извънредното заседание на правителството, свикано уж за да бъдат гласувани промени в закона, които да отразят критичните бележки на конституционния орган на Съвета на Европа към промените в НПК, предложени през лятото от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Резултатът от заявеното от управляващите намерение да премахнат недосегаемостта на главния прокурор е появата на "независим прокурор", който ще се предлага и избира от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - а тя е зависима от главния прокурор. През целия мандат на настоящия шеф на обвинението Сотир Цацаров прокурорската колегия само подпечатваше желанията му, без да възразява за нищо. Цялата колегия во главе с Цацаров издигна Иван Гешев за следващ главен прокурор. Т.е. Гешев ще си избере сам кой да го разследва.

Но според правосъдния министър този "независим прокурор" няма да може да бъде контролиран от главния. Актовете му не подлежат на надзор за законност от главния прокурор и неговите заместници, е записано в проекта. Това обаче е в конфликт с конституцията, която казва, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Според Кирилов гаранциите за независимостта на този прокурор са, че той ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще има 7-годишен мандат.

Въпросният прокурор ще е и шеф на отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура, т.е. ще е под шапката на главния прокурор.

В последния доклад на ЕК се казва, че България трябва да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия за премахване на безконтролността на главния прокурор. "Би трябвало вече съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела", обобщи премиерът, след като Кирилов представи промените. Те щели веднага да бъдат пратени на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Единственото, за което правителството се вслушва в препоръките на експертите, е да се откаже от идеята процедурата за наказателно преследване на главния прокурор да се отнася и за председателите на двете върховни съдилища. Това беше определено от Венецианската комисия като проблемно от гледна точка на независимостта на съда.

 

ПРОПУСНАТО

Проектът, представен в събота, не включва препоръката на Венецианската комисия и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия да могат да предлагат разследване на главния прокурор, нито да бъде намален кворумът от 17 гласа от ВСС за отстраняването му, както и да бъде въведен съдебен контрол върху постановленията за отказ да се образува наказателно разследване. "Независим прокурор" също е предложение на комисията, но на практика трудно може да се осъществи при тази структура на прокуратурата.

В разпространения след заседанието на Министерския съвет проект не е отразено обещанието, че ще се предвиди възможност всяка парламентарна комисия да изслушва шефа на държавното обвинение на всеки 3 месеца "по въпроси, свързани с осъществяване на дейността на прокуратурата". 

В законопроекта няма и дума за настояването на експертите за генерални промени в начина на сформиране на Висшия съдебен съвет.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

24.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

19896 84
ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС
Областен управител обжалва данъци, а кметове го топят пред Борисов

22.01.2020

ДИЯН ИВАНОВ

1381 2

Коментари

Хулиган

Взираш се съсредоточено в министъра и няма начин да не ти стане ясно до какви висоти се е изкатерило правосъдието...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

Интервал

Катери се правосъдието, не може да се отрече :)) Няма да дочакаме да слезе от клона.

mi6osp.

Влезте Му в положението-Той иска да продължи да избира най-независимия прокурор в държавата.

Плюс това Гешев не бе Негов избор, та  Му трябва застраховка.

Hasta la vista

А чистачката негова подчинена ли е? За един приятел питам...

Интервал

Аз пък измислих защо да повярваме на Цацаров сега, но уви, не мога да споделя. И не само това :) Интересно, на какъв принцип се решава къде може да се коментира и къде не. Да не би Той да е направил забележка на любимата газета, четейки коментарите? ? Разбира се, нямам предвид прокурор Сотир.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Барни толкова може. И то за един ден, представете си какво напрягане е било.
bay Dragan

"независим прокурор" ? А кой ще контролира него ?

Интелектуална мъкъ.

Интервал

На следващата реформа, ще измислят длъжност Съвсем-баш-независим прокурор, дето ще следи сегашния независим. Ако е след изтичането на мандата на главен прокурор Иван, може прокурор Сотир да бъде назначен за Съвсем-баш-независим, прокурор Иван за независим, а министър Данаил да бъде избран за главен прокурор сред 1(един) кандидати.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×