Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС защитиха спонсорирането на партиите от фирми

Илияна Кирилова
"По-прозрачно от това да направиш дарение и да се афишираш в публичното пространство, аз не виждам какво може да се направи”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Политическите партии ще могат да получават дарения в неограничен размер от юридически лица - фирми, неправителствени организации и др. Такова е окончателното решение на Народното събрание, което вчера отхвърли ветото на президента Румен Радев върху радикалните промени в модела на партийното финансиране, приети в началото на месеца. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Воля” и част от патриотите. Противопоставиха се БСП и ВМРО, но напразно.

В мотивите към ветото държавният глава обяви директно, че с промените в модела се „подменя политическата система на България като демократична парламентарна република”, тъй като нарушава повелята на конституцията партиите да служат единствено на интересите на народа. Освен това липсват достатъчно механизми за прозрачност и контрол, което „създава нова обилна хранителна среда за корупция”, пишеше в мотивите на президента.

В пленарната зала съображенията му бяха изцяло подкрепени от БСП. Социалистите обвиниха ГЕРБ, че узаконява корупцията. „Сега една строителна фирма може да реши да дари на ГЕРБ един блок или цял комплекс - не със замяна на други жилища, а защото е спечелила обществена поръчка. На моралистите от вашата етична комисия и на г-н Борисов ще им остане само да раздадат ключовете от апартаментите и да направят график за ползване на асансьора”, саркастично посочи соцдепутатът Филип Попов. А съпартиецът му Антон Кутев емоционално добави: „Това, което правите, е гадна мръсотия спрямо собствения ви народ”.

Управляващите обаче настояваха, че партийните финанси ще станат по-прозрачни от всякога. „Основният гарант, че няма да има корупция, която да защитава скрити интереси, е публичността на тези дарения. В ерата на интернет всеки човек, който има достъп до мрежата, може да се информира кое физическо и юридическо лице е финансирало дадена партия и да направи сравнение дали в миналото, настоящето или в бъдещето се е облагодетелствало от определени решения на тази партия. По-прозрачно от това да направиш дарение и да се афишираш в публичното пространство, аз не виждам какво може да се направи”, заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Усърдно защити новата система на партийно финансиране и депутатът от ДПС Йордан Цонев, според когото политическите сили трябва да имат легални източници на средства, след като държавната субсидия беше съкратена на 1 лев на действителен глас. „В това, че юридическите лица правят дарения, не се съдържа имплицитно твърдението, че те ще оказват влияние, защото те правят дарения и на болни, правят дарения и за църквата. Такива твърдения в мотиви ние няма как да приемем”, обяви Цонев.

„Не са едни и същи причините, поради които се дарява на църква и на партия. Българските реалности са такива, че тези дарения невинаги са доброволни. Имат и друго име - рекет”, контрира соцдепутатът Крум Зарков. А Филип Попов мрачно прогнозира, че „сега ще има обръчи от партии около фирмите”.

Още по темата