Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС си направиха услуги в Хасковска област

Хасковски предизборни сюжети - Станислав Дечев и Делян Добрев кротко са приседнали в приятната компания на баби. Снимка: Фейсбук

За тънки изборни услуги и оплетени политико-икономически връзки между ГЕРБ и ДПС в Хасковска област разказа вчера “Свободна Европа”. Както често се случва в България, намесено е и роднинство на знатен човек.

Става дума за това, че ДПС не издигна кандидат-кмет на Хасково, въпреки че традиционно се представя добре в града, вкл. сега чрез листата за съветници. Обратно - Милко Армутлиев от ГЕРБ, управлявал до момента три мандата в Маджарово, бе оттеглен без обяснения. Така на първи тур Хасково се сдоби с кмет от ГЕРБ (Станислав Дечев), а по-малката община - с такъв от ДПС (Ерджан Юсуф).

Преглед на гласуването по секции показва, че избирателите на движението в Хасково са подкрепили Дечев и най-вероятно те са решаващ фактор, за да успее още на първи тур. В същото време ДПС и ГЕРБ ще имат мнозинство в съвета, както досега. И най-вероятно отново към тях ще се присъедини малката група "Българе". Трета в листата на "Българе" пък е Биляна Димитрова, кума на Делян Добрев. Тя нашумя при скандала "Кумгейт", вследствие на който напусна секретарския пост в общината.

“Дружбата между ГЕРБ и ДПС в Хасково обаче не се изразява в размяна на гласове на изборите. Тя има и бизнес привкус. Досега например общински съветник от групата на движението беше Шенол Вели. В същото време фирмата на майка му Фетие Вели – "ВиК-Бунар ЕООД", пък печели обществени поръчки към общината за поддръжка на междублокови пространства и отводнителна канализация на ул. "Дунав" в града”, съобщи още “Свободна Европа”. И друго дружество печелило обществени поръчки в града - "Ади Енерджи Груп" ЕООД. “Фирмата е собственост на Адай Атаман, а управител е Зюре Емин. Двамата са син и дъщеря на Мехмед Атаман. Той се смята за силния човек в ДПС в Хасково”, информира медията. И уточнява, че новият кмет на Маджарово Ерджан Юсуф е бил избран за шеф на местната организация на ДПС с протекцията на Атаман.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?