facebook
twitter

България

ГЕРБ е любима партия на ромите и на втория тур

Ромският вот наля към Фандъкова близо 5000 гласа и реши резултата за поне един районен кмет
302
 Илияна Кирилова

И на втория тур на местните избори големите ромски квартали в София, Пловдив и Варна застанаха отчетливо зад кандидати на ГЕРБ. В столицата изборните секции в две ромски училища донесоха на Йорданка Фандъкова близо 5000 гласа. Ромският вот реши изборите за районен кмет в София поне в един район. Видимо е предпочитанието към ГЕРБ на ромите и в Пловдив, и във Варна.

1911 гласа събира Йорданка Фандъкова в избирателните секции, разположени в 75-о училище в столичния квартал "Факултета", показва справка в протоколите от изборите. В тези секции Мая Манолова печели едва 314 гласа. Подобно е съотношението на силите и в избора за районен кмет на "Красна поляна", към който принадлежи ромският квартал. Тук кандидатът на ГЕРБ Иван Чакъров събира 1883 гласа срещу независимия Георги Миланов с 232 гласа. Разликата между двамата във "Факултета" е толкова голяма, че може да се обясни и окончателното класиране - Чакъров спечели местните избори в района с едва 556 гласа преднина пред Миланов.

Ромският вот в 94-то училище "Димитър Страшимиров" в кв. "Христо Ботев" на столичния район "Слатина" е донесъл на Фандъкова още 3083 гласа. За сравнение независимият кандидат Мая Манолова тук взема 523 гласа. Кандидатът за районен кмет на ГЕРБ също води сериозно в тези секции с 2914 гласа пред конкурента си (649 гласа), но това не е било достатъчно да обърне резултата и район "Слатина" отива при издигнатия от "Демократична България - Обединение" Георги Илиев.

Ромите са предпочели отчетливо ГЕРБ и в пловдивския "Столипиново". В секциите в училище "Пенчо Славейков" кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров взима 468 гласа срещу 128 за Славчо Атанасов от ВМРО. Подобна е картината и в секциите в училище "Кирил Нектариев", където Димитров взима 354 гласа срещу 45 за Атанасов.

Справка от варненските урни пък сочи, че малцинството е дало около 2000 гласа за преизбирането на Иван Портних. Съперникът му Костадин Костадинов ("Възраждане") трудно събира 100. Така например в секция в квартал "Аспарухово" победителят е спечелил 198 гласа, а подгласникът му - 7. В секция в село Каменар цифрите са 157 спрямо 7. Тези резултатите са и изненадващи, и не толкова. Костадинов не просто е известен като отявлен националист, но и лично ръководеше антиромски протести във Варна преди години. От друга страна, на първи тур ромският вот в града бе доста по-шарен, гласове събираше и Анелия Клисарова (БСП). Ромската активност не оказа в крайна сметка решаващо значение за успеха на Портних (победи общо с 20 000 гласа повече), но мобилизацията определено е видна от резултатите.

АРЕСТИ И РЕЗУЛТАТИ

Интересни са резултатите в плевенското село Буковлък, където се стигна до намеса на жандармерията заради сигнали за купуване на гласове. Жителите на Буковлък са гласували само на един балотаж - за кмет на Плевен, като подкрепата за кандидата на ГЕРБ тук е смазваща. В едната от трите секции в селото за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров са гласували 643 души срещу 3-ма, подкрепили досегашния кмет Георг Спартански. В другите две секции съотношенията са 289 към 79 и 466 към 28 в полза на Петров. ГЕРБ имат голяма преднина и в други села в района - например в село Бръшляница, където за Петров са гласували 360 души срещу 77 за Спартански, в с. Дисевица съотношението е 189 към 40. Въпреки тези големи разлики в част от селата новият кмет на Плевен ще се казва Георги Спартански, който успя да задмине Петров с разлика от 1478 гласа.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът окончателно обяви ромските стипендии за дискриминация

14.01.2020

ЙОАНА ПЕТРОВА

5919 4
ГЕРБ прелетя в света на конспирацията

08.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4435 1
Спонсорите са предпочели независимите кандидати в София

07.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1416 8

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

цгерп

Sir Mano

Ако някой се чуди, защо се позволява на "ромити" да се топлят с дрехи, автомобилни гуми, стара дограма и всякакви гнусотии - ето това е отговорът!

 

Ако някой се чуди, защо не се монтират измервателни станции за отчитане на замърсяването на въздуха в Овча купел и Красна поляна, въпреки постоянните жалби и молби на хиляди граждани - ето това е отговорът!

 

Ако някой се чуди, защо се позволява на нерегистрирани каручки, теглени с жива тяга да кръстосват София, управлявани от неправоспособни и малолетни, създавайки непосредствена опасност за пътното движение и за живота на пътници и пешеходци - ето това е отговорът!

 

А отговорът е - ГЕРБ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ПАРТИЯТА НА МАФИЯТА, КРЕПЕНА ОТ МУТРИ И РОМИ!

Sir Mano

Факултета се събуди! Дишай, Овча купел, дишай!

 

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/75...

 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Естествено, че ще им е любима партия. Нали им осигурява безплатен градски транспорт и солидно количество "помощи за бедни".

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)