facebook
twitter

България

ГЕРБ, ДПС и патриотите одобриха да се разследват висшите магистрати

924
Илияна Кирилова
Новият правосъден министър Данаил Кирилов получи подкрепата на управляващата коалиция и на ДПС за инициативата си да може да се разследват "тримата големи".

„Принципна подкрепа“ заявиха ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ (ОП) за неочакваната инициатива на новия правосъден министър Данаил Кирилов да се въведе механизъм за разследване на „тримата големи“ в съдебната власт - главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Кирилов аргументира своето предложение с изискване на Европейската комисия. Нито един политик не обърна внимание на факта, че сега само шефът на държавното обвинение е недосегаем за разследвания и точно за него са препоръките на ЕК.

От ГЕРБ обявиха, че предстои да бъде свикан съветът за съдебна реформа, на който да бъде обсъдена темата. „За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, от НПО сектора, както и на колегите от парламента“, лаконично коментира депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

Патриотите похвалиха „навременното действие“ на правосъдния министър. „В случая смятам, че трябва да се съобразим с препоръките на ЕК и няма нищо по-естествено от това Министерството на правосъдието ускорено да работи за изпълнението им. Още повече че ние сме си поставили за задача да бъде премахнат този мониторингов механизъм, който съществува от влизането на България в ЕС“, посочи Христиан Митев от ОП.

Предложението се хареса и на ДПС. „Това не е нова идея, коментирали сме я с членовете на правната комисия и с представители на европейските институции. Готови сме да участваме в този дебат. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт“, заяви Хамид Хамид. По думите му движението настоявало за гаранции, че „няма да има политически разправии и да се политизира дебатът“.

Точно обратното обаче се случи веднага щом стана ясно отрицателното мнение на председателя на ВКС Лозан Панов по предложението на Кирилов. Панов се усъмни, че искането за подобна промяна в съдебната система идва от Брюксел. „Не съм чул ЕК да изисква някакъв специален ред на разследване срещу тримата големи, специално двамата председатели на върховни съдилища. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата. А що се отнася до мен, аз и сега съм разследван, срещу мен има данъчни проверки, КПКОНПИ и какво ли не още“, коментира върховният съдия. И напомни, че европейските институции се интересуват преди всичко от главния прокурор, който оглавява една вертикално устроена структура, и, реално погледнато, няма кой да го разследва.

На думите му остро реагира Хамид Хамид, който предупреждаваше срещу „разправии“. „Аз нямам самочувствието да коментирам думите на моралния стожер на обществото в България. Господинът дори нямаше смелостта да застане пред парламента и да защити собствения си доклад. Това е неуважение - един път към парламента, втори път - към закона. Да не си подадеш декларацията, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на председател на тази институция“, ядоса се депутатът от ДПС. Хамид имаше предвид глобата от 1000 лв., която беше наложена на Панов, защото беше подал имуществената си декларация само пред съдебния инспекторат, но не и пред Сметната палата.

Все още няма коментари

Още

Партиите замитат скандала със субсидиите

15.06.2019

Людмил Илиев

623 1
ДПС ще разговаря за по-нисък ДДС върху храните

13.06.2019

120 4
Д.Кирилов: Подавам оставка, ако не падне мониторингът до края на тази ЕК

13.06.2019

1181 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×