facebook
twitter

България

ГЕРБ бламира кабинета за полицейските функции на армията

С гласуваните промени в закона за отбраната се преодоля проблемът с осигуряването на храна при обжалване на обществени поръчки
417
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
"Армията няма да участва в операции на жандармерията", заяви Константин Попов от ГЕРБ,след като бяха гласувани окончателно промените в закона за отбраната.

Въпреки първоначалните намерения на правителството да даде допълнителни полицейски правомощия на армията с промените в закона за отбраната мнозинството в парламента не се съгласи и отхвърли окончателно предложението. Депутатите решиха въоръжените сили да не участват в операции на МВР и жандармерията. Текстът, предложен от кабинета, предвиждаше въоръжените сили да "оказват помощ на държавата в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност".

"Текстът не беше добре формулиран. Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание", коментира пред репортери Константин Попов (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия по отбрана. По думите му предложението е трябвало да бъде по-конкретно и да не създава двусмислие. Остават задълженията на армията по антитерористичния закон, охраната на границата и оказването на помощ на населението при бедствия и аварии.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира в парламента, че трябва конкретно да се разпише какви точно функции ще има армията. Той допълни, че въоръжените сили имат и доста функции по закона за антитероризма.

В средата на март военният министър Красимир Каракачанов мотивира предложението си със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив. "Предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията - специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обясни тогава Каракачанов. Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона. "Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции”, каза още министърът.

Константин Попов все пак допусна да бъде приета подобна промяна, но ако се "внесе сериозна конкретика". 

Друга важна промяна, която бе гласувана, е създаването на възможност за изплащане на левовата равностойност от около 10 - 12 лв. дневно на полагащата се на военните безплатна храна и напитки по време на учения, занятия, тренировки и лагери. Това ще става, когато служещите в армията нямат възможност да си осигурят храната и няма да се минава през обществена поръчка. 

Гласуваните поправки предвиждат още създаването на Съвместно командване на специалните операции. Сформирането му е по поетите ангажименти на страната към НАТО и нуждата от използването на силите за спецоперации в мирновременни задачи.

Все още няма коментари

Още

Прагът за тройка на матурите ще се повиши
МВР поиска да връчва пътните глоби на табло за обяви и в Интернет

22.05.2020

1404 11
Управляващите рязко разшириха правомощията на разузнаването

21.05.2020

2144 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×