Медия без
политическа реклама

Галя Димитрова зарязала НАП в кризата по "лични причини"

Шефката на НАП Галя Димитрова се оказа в отпуск, когато на 15 юли хакер разпространи личните данни на 5 милиона българи след пробив на информационните системи на приходната агенция. Въпреки кризата тя не отмени почивката си.

След двуседмично отсъствие директорката на НАП Галя Димитрова най-сетне излезе от нелегалност и в понеделник се завърна на работа. Димитрова, която се водеше в отпуск, невъзмутимо обяви, че няма намерение да подава оставка, и добави странно обяснение за отсъствието си в най-критичните дни на скандала с изтичането на лични данни на повече от 5 милиона българи. 

"Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", сподели Галя Димитрова пред Би Ти Ви. Тя обаче не разкри какви са били персоналните й ангажименти - толкова важни, че не са й позволили да прекъсне предсрочно отпуска и да се върне в НАП, за да мобилизира хората си и да овладеее кризисната ситуация.

Директорката се оправда, че не била дезертирала от проблемите - макар и от разстояние, тя постоянно била с екипа си, заедно обсъждали всички мерките и взимали решения. А по темата за оставката направи патетичен коментар: "Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин”. 

Галя Димитрова обясни, че й предстоят срещи и разговори и след тях ще реши дали ще има наказания за служители на НАП -  ако бъдат установени пропуски в работата им. Дамата даде да се разбере, че не се чувства отговорна за НАПлийкс - въпреки че поверената й агенция допусна небивал теч на лични данни данни, който вероятно е печален световен рекорд по мащаби. Освен че бе пробита от хакерската атака, държавната институция вече половин месец се държи неадекватно, дава половинчата информация и засилва опасенията на данъкоплатците, че личните им данни не са защитени и с тях лесно може да се злоупотреби. 

Междувременно от "нелегалност" най-сетне излезе и вицепремиерката Марияна Николова - назначена за отговорничка по електронното управление на мястото на Томислав Дончев. От пресслужбата на МС обявиха, че вчера тя се е срещнала с представители на IT сектора и е обсъдила с тях и въпроса за киберзащитата. Това се случи на 15-ия ден след избухването на скандала с изтеклите лични данни.

 

В ОЧАКВАНЕ
Междувременно НАП все още няма готовност да обяви конкретно на засегнатите лица какви техни лични данни са хакнати и циркулират в интернет пространството. Данъчните настояват първо да се засекат изтеклите файлове с реалната база данни, за да се види дали има дописвания или манипулиране на информация. Седмици ще отнеме да се съпоставят над 80 милиона записа, обявиха от ИТ специалистите на НАП.

Още по темата