facebook
twitter

България

Галя Димитрова зарязала НАП в кризата по "лични причини"

2888
Шефката на НАП Галя Димитрова се оказа в отпуск, когато на 15 юли хакер разпространи личните данни на 5 милиона българи след пробив на информационните системи на приходната агенция. Въпреки кризата тя не отмени почивката си.

След двуседмично отсъствие директорката на НАП Галя Димитрова най-сетне излезе от нелегалност и в понеделник се завърна на работа. Димитрова, която се водеше в отпуск, невъзмутимо обяви, че няма намерение да подава оставка, и добави странно обяснение за отсъствието си в най-критичните дни на скандала с изтичането на лични данни на повече от 5 милиона българи. 

"Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", сподели Галя Димитрова пред Би Ти Ви. Тя обаче не разкри какви са били персоналните й ангажименти - толкова важни, че не са й позволили да прекъсне предсрочно отпуска и да се върне в НАП, за да мобилизира хората си и да овладеее кризисната ситуация.

Директорката се оправда, че не била дезертирала от проблемите - макар и от разстояние, тя постоянно била с екипа си, заедно обсъждали всички мерките и взимали решения. А по темата за оставката направи патетичен коментар: "Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин”. 

Галя Димитрова обясни, че й предстоят срещи и разговори и след тях ще реши дали ще има наказания за служители на НАП -  ако бъдат установени пропуски в работата им. Дамата даде да се разбере, че не се чувства отговорна за НАПлийкс - въпреки че поверената й агенция допусна небивал теч на лични данни данни, който вероятно е печален световен рекорд по мащаби. Освен че бе пробита от хакерската атака, държавната институция вече половин месец се държи неадекватно, дава половинчата информация и засилва опасенията на данъкоплатците, че личните им данни не са защитени и с тях лесно може да се злоупотреби. 

Междувременно от "нелегалност" най-сетне излезе и вицепремиерката Марияна Николова - назначена за отговорничка по електронното управление на мястото на Томислав Дончев. От пресслужбата на МС обявиха, че вчера тя се е срещнала с представители на IT сектора и е обсъдила с тях и въпроса за киберзащитата. Това се случи на 15-ия ден след избухването на скандала с изтеклите лични данни.

 

В ОЧАКВАНЕ
Междувременно НАП все още няма готовност да обяви конкретно на засегнатите лица какви техни лични данни са хакнати и циркулират в интернет пространството. Данъчните настояват първо да се засекат изтеклите файлове с реалната база данни, за да се види дали има дописвания или манипулиране на информация. Седмици ще отнеме да се съпоставят над 80 милиона записа, обявиха от ИТ специалистите на НАП.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Намериха се съдии за делото на НАП срещу глобата от 5 млн. лв.
Георги Кадиев: Има чадър над собствениците на лотарийни игри

23.01.2020

1301 3
Как Наредба 18 се превърна в Недоразумение 18

22.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

5274 1

Коментари

Миряна Б.

Къде е калинствала досега вицепремиерката Марияна Николова? Знае ли някой, кой ли е чувал за нея?

 

А философ Томино къде е запратен в таз жега, подобна на стоножка - от всяко краче нов проблем стърчи  и  препъва хода на живота?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×