facebook
twitter

България

Фандъкова получи рекорден бюджет за изборната 2019 г.

201
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Част от Реформаторския блок също подкрепи бюджета.

Без да признае каквито и да е неуспехи в управлението на София, мнозинството в Столичния общински съвет прие бюджета на града за 2019 г. Предложенията на кмета Йорданка Фандъкова минаха с гласовете на ГЕРБ, групата на „Патриоти за София”, в която влизат ВМРО и „Атака” и на част от Реформаторския блок. Против гласуваха БСП, „Група 5” и коалиция „Сердика”.

При дебата управляващите отхвърлиха всички упреци за провал при ремонта на ул.„Граф Игнатиев”, на бул. "Константин Величков” и др., отказаха да говорят за непрозрачните обществени поръчки, презастрояването в „Младост”, „Дианабад” и други райони, за проблема със мръсния въздух и т.н. На всичко ГЕРБ отговаряха, че критиките по техен адрес са политическо говорене. Фандъкова добави, че София се развива в правилната посока и обеща да продължи да управлява града така, както го е правила и досега.

През изборната 2019 г. столичната администрация ще разполага с най-големия бюджет в историята си – 1.75 млрд. лв. Собствените постъпления са 725 млн. лв., а останалото идва по програми. На фона на очакваните рекордни приходи направи впечатление, че ГЕРБ намаляват средствата за изкупуване на частни терени в зелени площи и междублокови пространства. Заложената сума е 10 млн. лв. срещу 13 млн. лв. м.г., макар че от тях управата усвои едва 5.6 млн. лв. „Не изпълнявате бюджета, а след това обяснявате по обществените обсъждания, че няма пари за отчуждаване на частни терени и за преотреждането им за паркове и градинки. Отпуснатите пари за изкупуване на частни имоти в зелени зони показва колко сте далеч от реалните проблеми и искания на хората”, коментира Войслав Тодоров от „Сердика”.

632 млн. лв. от парите на столичани са предвидени за изпълнение на общинската инвестиционна програма, от които 320 млн. - за третия лъч на метрото, първите станции от който тържествено ще бъдат открити точно за местните избори. Ще се купуват и нови автобуси и трамваи, за което са отделени 133 млн. лв., 86 млн. лв. ще отидат за ремонт на булеварди и улици. Около 37 млн. ще се разпределят от районните кметове за ремонт на вътрешноквартални улици. 5 млн. са предвидени за строеж на детски градини, а като цяло за образователна инфраструктура са предвидени 76 млн. лв.

БЕЗ ДЪНО
Според разчетите на Столичната община тази година приходите от такса "смет" ще нараснат с 2 млн., като са заложени 213 млн. лв. Самата такса не е увеличавана, но парите се очакват от новите сгради, които ще бъдат пуснати в експлоатация през тази година.

Все още няма коментари

Още

Главният архитект на София се ожали от майсторите по „Графа“

22.02.2019

Емил Василев

267
Президентът Радев: Държи ли се днес всекиму сметка за делата?

19.02.2019

3511 62
Общината в София ще измие само 17 улици

19.02.2019

790 18

Влез или се регистрирай за да коментираш

×