Quantcast
Екоминистърът иска по-леки режими за достъп в планините | СЕГА
facebook
twitter

България

Екоминистърът иска по-леки режими за достъп в планините

Туризмът там е в застой, българите имат право да практикуват любимите си спортове, смята Нено Димов
287
 Илияна Кирилова

В защитените територии в планините у нас е нужен по-либерален режим за достъп на туристите, смята министърът на околната среда и водите Нено Димов. "Националните паркове в България са с твърде ограничителни режими и това не позволява на много хора да практикуват туризъм, какъвто им харесва", обяви той пред БНТ.

"Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм", коментира Димов. По думите му "българите имат право да отидат в българските планини и да практикуват любимите си спортове и през лятото, и през зимата", а в момента планинският туризъм в България "определено е в застой". Затова е нужна промяна в твърде ограничителните режими, които не позволяват на хората да практикуват туризъм, какъвто им харесва.

Така Димов коментира случая с влогъра, който ще бъде глобен, след като заведе 1500 души накуп на връх Мусала. Не стана ясно в каква точно посока трябва да се либерализира достъпът до националните паркове в планините, но Димов все пак увери, че "не трябва да е в ущърб на природата".

През зимата Върховният административен съд постанови, че в националните паркове не може да се строи. Решението беше по повод плановете за нови лифтове в Банско. Тогава Димов обяви, че щом българските закони забраняват строителство в националните паркове, включително и на спортни съоръжения, то значи може да се промени законът.
Министърът коментира и друг случай от последните дни, когато турист се изкъпа в езерото Окото в Рила. "Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения.Трябва да има гражданско усещане да подпомогнем държавата", каза Димов. Санкцията за туриста ще е между 500 и 5000 лв. Основната цел на охраната и ръководството на парка в тази част на Рила е да спира качването на моторни превозни средства в планината, което е по-сериозният проблем, и те успяват да се справят с него, допълни той.

 

МОРЕТО

До шест месеца след публикуването на закона, който въвежда новите правила за къмпингуване, ще бъде публикувана наредба към него, така че законът ще започне да се прилага от следващия сезон, обясни Нено Димов. Наредбата ще уреди правилата за задоволяването на естествените нужди, достъпа до питейна вода, забраната каравани да се поставят върху дюни и прибирането на отпадъците, изброи министърът. Всичко това ще е задължение на собственика на съответния терен. "Хората с изключение на няколко, които се поставят над закона, биха искали да си платят за почистване, но сега няма ред да го направят", добави Димов.

Ключови думи:

Димов, планини, туризъм
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Енисей - пътешествие по реката на руската душа
Странджа пази тайни за гробници и нестинари
От Троя до Галиполи през Дарданелите

Коментари

сталкер пустиняк

 "Националните паркове в България са с твърде ограничителни режими и това не позволява на много хора да практикуват туризъм, какъвто им харесва", обяви той пред БНТ.

 

А, стига бе! И какво прави този усмихнат клоун за неработешите лифтове на Витоша? Те не ограничават ли хората да практикуват туризъм? Или Цеко Минев е свещена крава?

Влез или се регистрирай за да коментираш