facebook
twitter

България

Дузина дирекции на МВР подкрепиха Гешев по шаблон

441
Илияна Кирилова
Структурите на МВР масово са публикували положителни становища за кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев въпреки разделението на властите.

Една дузина дирекции на МВР са подкрепили номинацията на зам. главния прокурор Иван Гешев за ръководител на държавното обвинение през следващите 7 години. Това става ясно от публикуваните в четвъртък от Висшия съдебен съвет становища във връзка с процедурата по избор на нов главен прокурор.

Въпреки че конституцията постановява разделението на властите, структурите на МВР, които са в изпълнителната власт, очевидно са впрегнати да пишат положителни становища за кандидатурата на Гешев, който е представител на съдебната власт. В сайта на ВСС са публикувани възвания на областните дирекции на МВР в Пазарджик, Пловдив, Видин, Варна, Плевен, Велико Търново, Монтана, Благоевград, Бургас и Добрич. Освен тях подкрепа е изразила и Столичната дирекция на вътрешните работи, както и Главна дирекция "Национална полиция".

Във всяка една от публикуваните позиции се казва, че Иван Гешев създава много добра координация и взаимодействие между прокуратурата и структурите на МВР. Впечатление прави, че е част от позициите са писани по шаблон. "Наложеният стил на екипна работа и тясно взаимодействие, съчетани с последователност, компетентност и твърдо отстояване на върховенството на закона, дават необходимата увереност в ежедневната работа на служителите на МВР", отбелязва директорът на ОДМВР–Варна старши комисар Даниел Пашов. Абсолютно същото изречение е написано и в становището на ОДМВР във Велико Търново и Добрич.

Кандидатурата на Гешев е подкрепена и от над 30 структури на държавното обвинение от цяла България. Прокуратурите от Апелативния район Бургас са публикували своето становище на 29 юли, като само ден по-късно са решили да изпратят и допълнение, в което са добавени имена на прокурори, чийто подпис стои под позицията. Зад номинацията на Гешев са застанали и Югозападният университет "Неофит Рилски", както и Университетът за национално и световно стопанство. Браншовите организации като Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите също изразяват подкрепата си.

Публикуваните негативни становища срещу кандидатурата на Гешев са само три. В позицията на Адвокатския съвет–Пловдив се казва, че признанието на Гешев, че не споделя мнението за разделението на властите, е недопустимо и несъвместимо с конституцията. Номинацията му не е подкрепена и от сдружение "Правосъдие за всеки", което преди месец организира протест пред столичната Съдебна палата, след като стана ясно, че Гешев е единственият кандидат за главен прокурор. Третото негативно становище е на съдията от Софийския районен съд и доктор по административно право Васил Петров, който изразява съмнение, че Гешев разбира от административно правораздаване, и затова заключава, че неговата кандидатура не бива да бъде одобрявана от ВСС.

Все още няма коментари

Още

Словашкият президент забави указа за главен прокурор две години
Паричните бонуси за спецмагистрати разделиха Съдийската колегия
Първите дни на акция "Зима" започнаха с над 17 000 фиша

13.11.2019

578 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×