Медия без
политическа реклама

Държавата поема изцяло преместването на Паметника на Съветската армия

"Левицата" на Мая Манолова опъна четири плажни палатки в знак на протест, присъединиха се "Възраждане" и БСП

09 Авг. 2023Обновена
Палатковият мини лагер на "Левицата" ще брани Паметника на Съветската армия
Илияна Димитрова
Палатковият мини лагер на "Левицата" ще брани Паметника на Съветската армия

Държавата ще поеме изцяло организацията по по преместването на Паметника на Съветската армия, като няма да се прехвърля собствеността към Столична община.

Това съобщи на профила си във "Фейсбук" кметът на район “Средец” Трайчо Трайков, който твърди, че. тази информация е потвърдена от областния управител на София - Вяра Тодева.

"Преди малко имах среща с областния управител на София г-жа Вяра Тодева по теми, свързани с район Средец и една от тях, разбира се беше съдбата на т.нар. "Монумент паметник на съветската армия". Получих информация за действията, които се предприемат, но основното е, че са избрали по-отговорния и директен път - да поемат цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община", написа Трайков.

Самата областна управителка Тодева пък поясни пред БТА: "Изискахме проектите от страна на Столичната община, както и становището относно преместването на монумента в Музея на социалистическото изкуство, защото нямаше предварително такова становище. Предстоят следващите стъпки на областната управа и до края на тази седмица медиите ще бъдат информирани за развитието"

Тя отрече появили се твърдения, че преместването на паметника може да се случи днес и каза, че "това са политически действия на политически субекти".  

Това обаче не попречи на Мая Манолова и нейни съмишленици от обединението "Левицата" да опънат четири малки палатки открит тип - за плажуване, пред паметника, част от акцията им срещу предстоящото демонтиране на монумента.

Манолова обяви, че палатковият мини лагер ще стои, докато съществува реална възможност паметникът да бъде премахнат. До палатките са поставени снимки на паметници на червената армия, които се намират в градове в Германия, Австрия, Полша, Унгария и Словакия. "Левицата" настоява "да се прекрати войната срещу историческото наследство и паметниците".

Привечер към тях се присъединиха представители на „Възраждане“ и „БСП за България“, съобщ БТА.

"Тук сме да защитим за пореден път опитите на самозабравили се управляващи да съборят паметника на Съветската армия, да се опитат да събарят, който и да е, паметник в България, символизиращ различни периоди в българската история", заяви депутатът Георги Свиленски от „БСП за България".

Някои от гражданите, дошли пред монумента, носеха тениски с логото на „Възраждане“. По-рано днес лидерът на партията Костадин Костадинов написа във "Фейсбук", че софийската организация на партията от 19:00 ч. ще бъде пред паметника.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата