Медия без
политическа реклама

Доган крои светли бизнес планове с пристанище и ТЕЦ

18 Юни 2019
ТЕЦ "Варна"
ТЕЦ "Варна"

Ахмед Доган има мащабни намерения да развива пристанището към ТЕЦ-Варна, а и самата централа. Това стана ясно вчера, след като в нея бе проведен Ден на отворените врати. В ролята на домакин влезе транспортният министър от кабинета на БСП и ДПС Данаил Папазов, който е и бивш шеф на варненското пристанище (там се засича с Делян Пеевски като член на борда), а сега оглавява теца. Семейната му фирма “Сигда” купи през 2017 г. централата от ЧЕЗ, а няколко месеца по-късно мажоритарният дял от “Сигда” се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС. Плановете на собствениците включват и привличането на чужд инвеститор.

Папазов представи старта на бизнес начинанието и приобщаването на Доган така: “Сигда” е искала да вземе първоначално само порта, но ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности; затова “малко от немай-къде” е придобита и централата; направени са инвестиции, появява се Доган. “Преговаряхме с доста хора, единственият, който застана с името си и не искаше да се занимава с офшорки и тем подобни компании, бе г-н Ахмед Доган. Затова се насочихме към него. Бяхме съгласни да работим с него, тъй като има визия за екологизация на теца”, заяви Папазов.

Той отказа да назове цената, за която Доган е придобил дяловете. “Сделката е нормална, одитирана няколко пъти, няма нещо, което да е скрито или покрито”, заяви Папазов.

Макар от думите на Папазов да излезе, че Доган се интересува повече от централата вместо от пристанището, засега събитията сочат обратното. Преди няколко дни портът, който заедно с централата е в съседство със село Езерово (по водния път Варна - Девня), е отделен в самостоятелно дружество. Пристанището не е работило през последните 5-6 години, а преди това е обслужвало единствено въглища. Предстои модернизиране на кейовите места и изграждане на нов зърнен терминал, като целта е да се обработват по 200 хиляди контейнера годишно, какъвто е обемът сега за всички български пристанища. Амбициите са това да се случи след влизането на чужд инвеститор. Папазов обяви, че сделка с партньор се очаква до края на юли. Инвеститорът щял да бъде и товародател, а вложенията заедно с банков заем щели да са на стойност 89 млн. евро. Според сайта “Медиапул” чуждият партньор ще е фонд от Лондон. В общото дружество тецът ще участва с апорт от 63 млн. лв.

В цялата бизнес сага има още един любопитен факт. Дружеството “Минстрой” е продало на теца на ниски цени парцел в съседство. Собственик на “Минстрой” пък е Николай Вълканов, който през 2012 г. изплати хонорар от 2 млн. лв. на Доган за хидровъзела “Цанков камък”. Версията на Папазов гласи, че теренът винаги се е ползвал от централата, но се появил като съсобственост в кадастъра. “Минстрой” се съгласили евтино да се разделят с него срещу бъдещи облаги в проекта.

  

ЕНЕРГИЯ

За топлоцентралата също бяха афиширани огромни амбиции, но търсеният чужд инвеститор за нея е с неясни очертания. Тецът ще участва в новите търгове за студения резерв, като засега парите оттам се очертават като единствен приход. В момента тецът има договор с Електроенергийния системен оператор за 27 млн. лв., за да осигурява студен резерв. През май обаче ЕСО  глоби с 2 млн. лв. ТЕЦ-Варна заради неизпълнен ангажимент. Вчера от дружеството обясниха проблема с авария.

Последвайте ни и в google news бутон