facebook
twitter

България

Доган крои светли бизнес планове с пристанище и ТЕЦ

685
ТЕЦ "Варна"

Ахмед Доган има мащабни намерения да развива пристанището към ТЕЦ-Варна, а и самата централа. Това стана ясно вчера, след като в нея бе проведен Ден на отворените врати. В ролята на домакин влезе транспортният министър от кабинета на БСП и ДПС Данаил Папазов, който е и бивш шеф на варненското пристанище (там се засича с Делян Пеевски като член на борда), а сега оглавява теца. Семейната му фирма “Сигда” купи през 2017 г. централата от ЧЕЗ, а няколко месеца по-късно мажоритарният дял от “Сигда” се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС. Плановете на собствениците включват и привличането на чужд инвеститор.

Папазов представи старта на бизнес начинанието и приобщаването на Доган така: “Сигда” е искала да вземе първоначално само порта, но ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности; затова “малко от немай-къде” е придобита и централата; направени са инвестиции, появява се Доган. “Преговаряхме с доста хора, единственият, който застана с името си и не искаше да се занимава с офшорки и тем подобни компании, бе г-н Ахмед Доган. Затова се насочихме към него. Бяхме съгласни да работим с него, тъй като има визия за екологизация на теца”, заяви Папазов.

Той отказа да назове цената, за която Доган е придобил дяловете. “Сделката е нормална, одитирана няколко пъти, няма нещо, което да е скрито или покрито”, заяви Папазов.

Макар от думите на Папазов да излезе, че Доган се интересува повече от централата вместо от пристанището, засега събитията сочат обратното. Преди няколко дни портът, който заедно с централата е в съседство със село Езерово (по водния път Варна - Девня), е отделен в самостоятелно дружество. Пристанището не е работило през последните 5-6 години, а преди това е обслужвало единствено въглища. Предстои модернизиране на кейовите места и изграждане на нов зърнен терминал, като целта е да се обработват по 200 хиляди контейнера годишно, какъвто е обемът сега за всички български пристанища. Амбициите са това да се случи след влизането на чужд инвеститор. Папазов обяви, че сделка с партньор се очаква до края на юли. Инвеститорът щял да бъде и товародател, а вложенията заедно с банков заем щели да са на стойност 89 млн. евро. Според сайта “Медиапул” чуждият партньор ще е фонд от Лондон. В общото дружество тецът ще участва с апорт от 63 млн. лв.

В цялата бизнес сага има още един любопитен факт. Дружеството “Минстрой” е продало на теца на ниски цени парцел в съседство. Собственик на “Минстрой” пък е Николай Вълканов, който през 2012 г. изплати хонорар от 2 млн. лв. на Доган за хидровъзела “Цанков камък”. Версията на Папазов гласи, че теренът винаги се е ползвал от централата, но се появил като съсобственост в кадастъра. “Минстрой” се съгласили евтино да се разделят с него срещу бъдещи облаги в проекта.

  

ЕНЕРГИЯ

За топлоцентралата също бяха афиширани огромни амбиции, но търсеният чужд инвеститор за нея е с неясни очертания. Тецът ще участва в новите търгове за студения резерв, като засега парите оттам се очертават като единствен приход. В момента тецът има договор с Електроенергийния системен оператор за 27 млн. лв., за да осигурява студен резерв. През май обаче ЕСО  глоби с 2 млн. лв. ТЕЦ-Варна заради неизпълнен ангажимент. Вчера от дружеството обясниха проблема с авария.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

12.11.2019

431
220-те млн. лв. не били само за пристанището на Доган

08.11.2019

МИЛА КИСЬОВА

1001 1
Топла вода и ток с дъх на боклук

Коментари

Mother30

Добре, де, Доган беше интелигентен човек. Защо му е всичко това? Толкова пък да е комплексиран...

Billy-Joe Winchester

С пристанището и ТЕЦа доган ще прави перпетуум мобиле - ТЕЦа ще гори радиоактивни боклуци от Италия, а пристанището ще изнася био-пшеница за Германия. Щом био-пшеницата за Германия стане на радиоактивни боклуци в Италия цикълът ще се затвори! 🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎🌍🌎

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Пристанището, пристанището, там е ключът от палатката.

Пофантазирайте си какво може да мине през едно пристанище, ако то е частна собственост.

Пшеницата е едно на ръка, наркотиците са втора, контрабандата на каквото се сетите - трета ръка.

Най-важното е, че си свободен да правиш и невъзможни неща за съответните хора срещу добро заплащане.

Каналите за наркотици, оръжие, проститутки и т.н. вече са прокарани и бачкат безотказно.

А къде е държавата питате, хайде вече не питайте.

tatyana1

Ами да! Май това ще е пристанището на Варна, защото на пристанище Варна- изток(сегашното) затварят кейови места и говорят за окончателното затваряне на товарното пристанище и превръщането му в яхтено(яхти- откъде?), а за ново място за товарно пристанище вече и не говорят. 

Kurt Meyer

Схемата се разширява, не става само с Пеевски има много пари за пране.

бонго-бонго

Добрутроооооооо, кукуруригууу.....

Радан Кънев предупреди за това още миналата есен, "Дневник" писаха по въпроса преди половин година, но кореспондентът на газетата във Варна не видя нищо такова и пише колкото да громи "двуличните десни".

SvSophia
снимка на SvSophia

Доган бил кроял планове за частно пристанище и това се раздухва като новина.

За наличните частни пристанища на един гелосан господин и една госпожа банкерка се мълчи по комунистически на разпит.

И що тъй, питам си се.

По ред светли гербероидни инициативи и реализациите им Варна диша прахтът на Бургас, но пълно мълчание в медиите.

И що тъй, кво ли питам 😜

бонго-бонго

Според сайта “Медиапул” чуждият партньор ще е фонд от Лондон. В общото дружество тецът ще участва с апорт от 63 млн. лв.

Където са "собствениците" на Канал 3, както и "фондацията", която издържа "Телеграф", "Блиц" и подобни 😅

Влез или се регистрирай за да коментираш

×