facebook
twitter

България

Депутатите скалъпиха временно решение за селата без кметове

199
 Илияна Кирилова

След дълги колебания депутатите от парламентарната регионална комисия излязоха с временно решение на висящия въпрос за селищата в страната, които ще останат без кметове и кметски наместници след местните избори. Става въпрос за 1222 кметства, по данни на ЦИК, в които не могат да се проведат преки избори за кметове, защото не разполагат с поне 350 жители, както изисква законът. В тези селища живеят около 270 хил. души.

Казусът се заформи през 2016 г., когато с промени в Изборния кодекс беше рязко покачен ниският дотогава праг от 100 жители за преки избори за кмет. Междувременно стана ясно, че най-малките населени места ще останат не само без кметове, но и без кметски наместници. Законът постановява, че наместници могат да бъдат назначени само в места, които не са административен център на кметство. А съществуващите кметства, колкото и малки да са, не могат да бъдат закрити бързо заради дългата и тромава процедура, която изисква и провеждането на допитване до населението.

Трябваше обаче да наближат съвсем местните избори, а и да окаже натиск Националното сдружение на общините, за да се задействат депутатите. Решението, което внесоха в парламента ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, е в населените места, в които няма да се провеждат избори, да се назначат кметски наместници. Кметовете на кметства в такива населени места ще работят временно като наместници и след изтичането на мандата им, докато бъдат освободени от новоизбрания кмет на съответната община.

Това решение обаче е само временно. Причината е, че остава нерешен основният въпрос, който вълнува местните власти - връщането на стария режим с минималния брой от 100 жители на населено място, за да се провеждат преки избори.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стотици „жълти жилетки“ манифестираха в Париж въпреки забраната

14.03.2020

1119 1
Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1235 9
Кметът на Мадан се уреди с по-висока заплата от Фандъкова

01.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4212 12

Коментари

rorik

Хич не им трябват хрантутници.

В Италия има едно градче Булгари , създали са го българи. там имат един кмет  на 12 000 жители и две секретарки.

Кметът работи в Швейцария и работи само в събота до обяд.

Хората са си подредили държавата .

Трябва да се вдигне прага на 1000 жители. .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×