Медия без
политическа реклама

Депутатите няма да си намаляват заплатите

03 Авг. 2021

Високите депутатски заплати остават. Предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме" за намаляването им до една средна бюджетна заплата бе отхвърлено от останалите партии, като единствено БСП предложи те да се замразят на фона на ковид-пандемията.

Временната комисия в новия парламент реши да не променя размера на възнагражденията на народните представители.

Идеята на "Изправи се БГ! Ние идваме" беше възнагражденията да паднат от сегашните три средни бюджетни или около 4500 лева на една, т.е. 1570 лева.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. "Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи", отбеляза тя." Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи", смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие.

От правилника обаче отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.
Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

заплати, депутати

Още по темата