Медия без
политическа реклама

Денков заплаши със съд "приказките за хранилка" от "Лукойл"

25 Окт. 2023
Николай Денков уточни, че единственият ангажимент, който е поел в разговорите с ГЕРБ и ДПС е, че рафинерията "Лукойл" ще плати дължимите си данъци, без да се търсят вратички.
Илияна Димитрова
Николай Денков уточни, че единственият ангажимент, който е поел в разговорите с ГЕРБ и ДПС е, че рафинерията "Лукойл" ще плати дължимите си данъци, без да се търсят вратички.

Премиерът Николай Денков заяви, че ще заведе дело заради изказванията, че много от управляващите са "на хранилка" от "Лукойл".

Подобни внушения направи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който каза, че на хранилка от бургаската рафинерия са председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри. 

"По отношение на приказките за хранилки и други доста по-конкретни обвинения отговорът е ясен - завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща, директно. Това вече съм го решил", обяви премиерът пред журналисти. 

По повод споровете какви данъци трябва да плати "Лукойл" Денков уточни, че единственият ангажимент, който е поел в разговорите с ГЕРБ и ДПС е, че рафинерията ще плати дължимите си данъци, без да се търсят вратички. В разговор с началника на кабинета му от "Лукойл" са уверили, че няма да приспадат от данъците инвестициите, които ще направят за промяна в технологията, така че тя да преработва неруски петрол.

Денков не знае какъв размер данъци трябва да се внесат в хазната и препрати въпроса към финансовото министерство.

Той отново предупреди за рисковете от скоростно дерогацията за вноса на руски петрол. "Създават се два риска. Единият е рязко прекратяване на дерогацията. Това означава, че рафинерията ще остане без нефт, тъй като няма как за кратки срокове - за 7-10 дни - да се осигури неруски нефт за работата на рафинерията, или, ако е за междинен срок, 30 дни примерно. Освен това най-вероятно цените ще бъдат по-високи. И "Лукойл" може да използва всякакви такива заплахи всъщност, за да създаде проблеми на България".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата