facebook
twitter

България

Делото за изборите в София увисна в очакване на експертиза

411
 Илияна Кирилова
Мая Манолова оспорва изборните резултати.

Съдбата на кметските избори в София остава неясна. Във вторник се проведе поредното заседание на столичния административен съд по делото, заведено по жалбата на неуспелия претендент Мая Манолова. Съдът не можа да вземе решение, тъй като техническата експертиза, която назначи, продължава да се бави.

Затова заседанието бе отложено за 7 януари. Тогава се очаква да стане ясно дали ще има повторно броене на бюлетини в някои избирателни секции, както настоява Манолова. Вчера тя обвини общинската избирателна комисия (ОИК), че е „поставяла пунктове с лаптопи, на които неоторизирани лица са правили проверки на протоколите на секционните комисии и след това са нанасяли корекции“. По думите й тези твърдения били подкрепени от свидетелски показания пред съда.

Бившият омбудсман настоява за касиране на изборите с мотива, че Йорданка Фандъкова е победила след „съществени нарушения на изборните правила“, които са предрешили резултата. Съдът определи вещи лица, които да изчислят наново резултатите на двете конкурентки в София според секционните протоколи и да ги сравнят с протокола на столичната ОИК. Освен това трябва да бъде съпоставен броят на гласоподавателите в избирателните списъци и на сайта на ЦИК, както и да се провери дали броят на избирателите с подадени декларации за гласуване на друго място е отразен правилно в протокола на ОИК.

Все още няма коментари

Още

София започва да обсъжда плана за водата на Перник

20.01.2020

Екип на Сега

829 10
Чия е водата, която ще бъде насочена към Перник

19.01.2020

20476 35
Най-мръсен въздух дишат във Видин, Пловдив и София

16.01.2020

2890 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×