Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дефибрилатори ще бъдат поставени в пет станции на метрото

Във всяка смяна на спирките трябва да има човек, който да може да работи с животоспасяващите уреди

13 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Столична община ще постави автоматични външни дефибрилатори в пет от най-оживените станции на софийското метро – „Сердика“, при Софийския университет, НДК, „Люлин“ и на метростанция „Витоша“ . Шестият дефибрилатор, който предстои общината да закупи, ще бъде на разположение на дирекцията по аварийна безопасност. Целта е устройствата да бъдат използвани при внезапен сърдечен арест с цел спасяване на човешки животи.  

Инициатор на пилотния проект е общинският съветник и световноизвестен кардиолог проф. Иво Петров. Днес той поясни, че софтуерът на този тип апарати е направен така, че да определя сам дали пациентът има нужда от електрически разряд. Това служи като гаранция, че инсталираните по метростанциите дефибрилатори ще бъдат в помощ на нуждаещите се и няма да нанесат вреда.

Дефибрилаторите са програмирани да дават гласови инструкции на български език. Това прави възможно с тях да действа дори и непрофесионалист, увери още проф. Петров. В същото време предстои служителите на столичния "Метрополитен“ да бъдат обучени да дават първа помощ на място, като целта е във всяка смяна да има поне по един човек, който да е преминал курс на обучение. Самите уреди ще стоят в специални шкафове на видно място в метростанцията. Те ще бъдат под 24-часово видеонаблюдение.  

"Идеята ни бе подкрепена от всички политически групи в Столичния общински съвет, за което благодаря. Пилотният проект включва и обучение - първо на групи, които са пряко ангажирани със спасяването на човешки животи - лекари, медицински сестри, планински спасители, доброволци към БЧК и други, а след това и обучение и на всички останали. В Япония например на всеки 10 души, работещи в едно предприятие, има по един, който е обучен да работи с такъв апарат. Френският стандарт пък е на всеки 2000-3000 души да има инсталиран по един автоматичен дефибрилатор. У нас най-малко 4000 българи губят живота си поради внезапен сърдечен арест. С тази машина, поставена върху гърдите на човек в първите минути, можем да спасим живот. Данните показват, че без намеса в първите минути от настъпването на такъв инцидент, смъртността е 80%. И обратното - шведска статистика показва, че при използване на дефибрилатор в първите минути, 70% от пациентите се спасяват", обясни проф. Петров.

Докладът за закупуването на първите шест общински дефибрилатори ще бъде гласуван на предстоящата сесия на СОС в четвъртък (16 декември). Стремежът е най-късно през февруари новите устройства да бъдат разположени по изброените 5 метростанции. Цената на шестте уреда, шкафовете за тях и обучението на служителите на „Метрополитен“ ще е до 40 000 лв. с ДДС.  

Още по темата