Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ ще настоява пред коалицията да допуснем съюзнически сили у нас

25 Февр. 2022
БГНЕС

С началото на войната вече няма да бъде достатъчно да се създаде планираната от бългаското правителство батальонна бойна група, а трябва да позволим разполагането на многонационален съюзнически контингент в България. Такава е позицията на „Демократична България”, изразена от депутата от десницата Атанас Славов. До момента официалната българска позиция е за батальон, в който може да се включи натовска техника със съответния персонал, но под българско командване. 

Той заяви пред БНТ, че десните ще настояват пред останалите формации в четворната коалиция у нас да бъде допуснат такъв контингент. Демонстрирането на съюзническа, натовска солидарност, посочи Славов, ще бъде ключово, за да има възпиращ ефект.

Според депутата с приемането на вчерашната декларация българският парламент е представил ясна позиция по войната в Украйна. Различията по отношение на българската подкрепа за санкциите срещу Русия са нюанси, смята Славов. А и крайното решение по въпроса ще бъде взето от правителството.

Народното събрание осъди военната интервенция на Руската федерация в Украйна. Това стана след повече от 6 часа обсъждания – както скрити такива между парламентарните групи, така и открити в пленарната зала.

По отношение на предизвикалото недоумение изявление на военния министър Стефан Янев вчера, че не трябва да се борави фриволно с думата „война”, Славов помирително изтъкна, че професионалистите във военния бранш, какъвто е Янев, се стремят да работят много прецизно с термините. Десният депутат обаче беше категоричен, че няма друг начин да се определи случващото се, освен като военна агресия.

Още по темата