Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ ще настоява пред коалицията да допуснем съюзнически сили у нас

25 Февр. 2022
БГНЕС

С началото на войната вече няма да бъде достатъчно да се създаде планираната от бългаското правителство батальонна бойна група, а трябва да позволим разполагането на многонационален съюзнически контингент в България. Такава е позицията на „Демократична България”, изразена от депутата от десницата Атанас Славов. До момента официалната българска позиция е за батальон, в който може да се включи натовска техника със съответния персонал, но под българско командване. 

Той заяви пред БНТ, че десните ще настояват пред останалите формации в четворната коалиция у нас да бъде допуснат такъв контингент. Демонстрирането на съюзническа, натовска солидарност, посочи Славов, ще бъде ключово, за да има възпиращ ефект.

Според депутата с приемането на вчерашната декларация българският парламент е представил ясна позиция по войната в Украйна. Различията по отношение на българската подкрепа за санкциите срещу Русия са нюанси, смята Славов. А и крайното решение по въпроса ще бъде взето от правителството.

Народното събрание осъди военната интервенция на Руската федерация в Украйна. Това стана след повече от 6 часа обсъждания – както скрити такива между парламентарните групи, така и открити в пленарната зала.

По отношение на предизвикалото недоумение изявление на военния министър Стефан Янев вчера, че не трябва да се борави фриволно с думата „война”, Славов помирително изтъкна, че професионалистите във военния бранш, какъвто е Янев, се стремят да работят много прецизно с термините. Десният депутат обаче беше категоричен, че няма друг начин да се определи случващото се, освен като военна агресия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?