Quantcast
ДАНС влезе и в ТЕЦ "Марица Изток" 2 | СЕГА
facebook
twitter

България

ДАНС влезе и в ТЕЦ "Марица Изток" 2

Агенцията вече мина през КЕВР, борсата, БЕХ, ЕСО, НЕК, производители заради проверката за високите цени на тока
937
 ДАНС архив

Държавната агенция национална сигурност влезе на проверка и в ТЕЦ "Марица изток" 2 и в "Мини Марица-Изток, предава БГНЕС. 

От управата на "Марица изток" 2 заявили пред агенцията, че става дума за регулярна проверка, която по принцип се извършва в обектите със значение за националната сигурност. Подобни проверки е имало преди няколко месеца. 

ТЕЦ-2 е най-голямата държавна централа работеща на въглища. Тя е една от трите електроцентрали в Маришкия басейн. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в „Мини Марица изток“.  ТЕЦ-2 се състои от 8 генериращи блока и всички те работят с изградени сероочистващи инсталации. Мощността й е 1620 МW. 

Към момента не е известно за каква точно регулярна проверка става дума, както и дали тя има нещо общо и с проверките на ДАНС за цените на тока, която тя извършва по нареждане на прокуратурата.

Само преди дни ДАНС влязоха в офисите на голям производител и търговец на електроенергия, както и проверяваха и още няколко фирми - търговци на ток. Тогава бе обявено,че производителят, обект на проверка е собственик и на ТЕЦ-ове. Агентите изземваха документи, свързани с предлагането на електроенергия на свободния пазар.

Агенти на ДАНС, придружавани от служители на МВР влязоха преди десетина дни и в Комисията за енергийно и водно регулиране. Тогава стана ясно, че проверката има връзка с други подобни действия – от август тази година, когато ДАНС и МВР влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК във връзка с цените на енергийната борса.

През август, прокуратурата нареди на ДАНС да извърши проверка на рекордно високата цена на електроенергията за бизнеса. Това се разбра по онова време и от официално съобщение на държавното обвинение. В него се посочваше, че в Специализирана прокуратура е постъпил сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

Обявено бе, че веднага след сигнала, наблюдаващият прокурор лично е изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. 

 

Още

Прокуратурата подхвана скандала в ДКК

03.12.2021

420
Свалят скоростта до 90 км/ч във фаталния участък на "Струма"

30.11.2021

1531
МВР опроверга Герджиков, че проверява СУ за търговия с вот

19.11.2021

Обновена

4017