facebook
twitter

България

Данаил Кирилов предлага временно отстраняване на "тримата големи" в правосъдието

362
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от законовото си правомощие да номинира кандидат за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 г. „В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от Висшия съдебен съвет", посочи Кирилов.

Коментарът му дойде след среща с президента Румен Радев във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия шеф на държавното обвинение. Във вторник Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд (ВКС), прогнозира, че при настоящото положение във ВСС, в който доминира политическата квота, изборът на следващия главен прокурор е предопределен.

Кирилов съобщи, че възнамерява да проведе днес среща с работната група, която се занимава с поредните промени в Закона за съдебната власт, засягащи „тримата големи“ - председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Правосъдният министър предлага да се въведе законова възможност за временното им отстраняване от длъжност при проверка за извършени от тях нарушения, които не са престъпление.

За пръв път той заговори по въпроса в средата на април. Тогава Кирилов обяви, че планира да представи за обществено обсъждане режим за предсрочно прекратяване на мандатите на "тримата големи". Това предизвика опасения, че подобна процедура ще се използва конюнктурно срещу Лозан Панов, с когото управляващите отдавна са в конфликт. Намеси се Сотир Цацаров, който обясни, че става въпрос за въвеждане на механизъм, при който магистратите да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения.

От думите на Кирилов вчера се разбра, че няма намерение да иска обособяването на нов орган, който да разследва и съди висшите магистрати. „Смятам, че имаме достатъчно правни решения, които да дадат възможност успешно да се осъществи разследване“, обоснова се правосъдният министър.

Той посочи, че законовите промени ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане. „Би било добре, ако до края на тази сесия успеем да извървим подготвителната фаза на законодателната процедура и да стигнем до Министерския съвет“, каза той. Парламентарната сесия приключва в края на юли.

Все още няма коментари

Още

Румен Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

16.07.2019

870 21
Кандидатите за наследник на Цацаров ще са ясни до края на юли
Започва процедурата по избор на нов главен прокурор

15.07.2019

371 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×