facebook
twitter

България

ЦИК втора седмица забравя да глоби Сидеров

Комисията и ВАС си прехвърлят отговорността за отрязването на лидера на "Атака" от предизборни прояви в БНТ
122
 БНТ: Стопкадър
Въпреки усилията от страна на "Атака" към ЦИК и ВАС засега лидерът и кандидат за кмет на София Волен Сидеров е отрязан от участие в предавания на БНТ.

Две седмици след като спретна изстъпленията си в "Референдум" по БНТ и публично отправи обиди срещу опонентите си в предаването, лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров все още не е санкциониран.  "Няма изготвен акт за нарушението", коментира пред "Сега" Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той отказа да се ангажира кога това ще се случи, въпреки че комисията веднага след злополучното и провалено от Сидеров предаване излезе с решение, че той е нарушил изборното законодателство и "добрите нрави и морала", като е засегнал честта на кандидати за кметове. Не е ясно и каква ще е сумата, с която ще бъде глобен Сидеров, като за първоначално провинение сумата е от 2000 до 5000 лв. След като бъде издаден документът за санкцията, Сидеров може да го обжалва пред съда и така разплитането на случая да се проточи неопределено време.  

Успоредно с това изборната администрация и върховният съд (ВАС) си прехвърлят топката и се опитват да се измъкнат от отговорността по жалбата на "Атака" комисията да се намеси и да разпореди на БНТ да осигури "достъп" на Сидеров до БНТ за предизборна агитация. Веднага след участието си в "Референдум" Волен Сидеров и сподвижниците му поискаха да участват в друго предаване - "Панорама", по силата на сключеното през септември споразумение за отразяване на изборните прояви. Тогава по нареждане на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков те не бяха допуснати до участие, а атакистите няколко часа безуспешно се опитваха да нахлуят в сградата. 

Заради това от "Атака" поискаха от ВАС да се намеси и да реши спора с БНТ, след като ЦИК отхвърли жалбата им с мотива, че "съгласно споразумението БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на предизборната кампания по съображения относно законността и моралността на съдържанието им". Сидеров обаче не се отказа и обжалва решението на комисията пред ВАС.

В края на миналата седмица обаче съдите върнаха жалбата на ЦИК, като заявиха, че комисията не е изложила добре фактическата ситуация и съответно мотивите за отказа си. В понеделник ЦИК отново отказа да се занимава с казуса, като го остави без разглеждане и така даде отново възможност на "Атака" да се обърне към съда.

Все още няма коментари

Още

"Да" на машините, но краят на хартиените бюлетини е далече

12.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1671 5
Учителката, наказвала със заплюване, е с предупреждение за уволнение

03.02.2020

1462 23
Сидеров "намигна" на ГЕРБ за вота на недоверие

25.01.2020

3154 23

Влез или се регистрирай за да коментираш