Quantcast
Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия | СЕГА
facebook
twitter

България

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Нарушена е била финансовата дисциплина в Министерството на отбраната
838
 Илияна Кирилова
Военният министър Георги Панайотов (в средата)

Черната кутия на падналия изтребител МиГ-29 все още е в България и не е изпратена в Русия, съобщи за БНТ командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. "Аз не мога да кажа нищо повече от това, което всички знаят - кутията е все още в България, тя има поражения от удара в морето и поради тази причина има известна компроментация на самото съдържание", уточни той.

По негови думи се очаква да бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане в Русия. "Наистина сроковете бяха прогнозни без да бъдат известни затрудненията, които ще се получат с изпращането ѝ в руската федерация. Точно какви са те - аз не мога да кажа и не мога да коментирам. Разбирам тъгата и всички съпътстващи чувства, които предизвиква тежката загуба и мога само да бъда съпричастен към тъгата им", коментира ген. Стойков.

Той съобщи още, че и в момента текат проверки за причините трагичния инцидент с българския МиГ-29, при който загина подполковник Валентин Терзиев. "Аз не участвам в работата на комисиите, много подробности не са ми ясни. Това могат да кажат точно институциите, които се занимават точно с констатациите, които са направени и вече, ако има някаква вина, тогава ще се говори и за нея", уточни командирът на ВВС.

Все още тече проверка от руска страна на екипа, който трябва да занесе за анализ черната кутия на разбилия се в Черно море български изтребител, уточни в кулоарите на парламента служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му това са вътрешни процедури на Руската федерация, с които България трябва да се съобрази. Министърът обясни, че все още тече прокурорско разследване на действията на хората, които с ръководили полета по време на нощното учение край Шабла.

НАРУШЕНИЯ

Назначените проверки констатираха нарушения при спазването на финансовата дисциплина в дружествата към Министерството на отбраната, каза в парламента военният министър Георги Панайотов, цитиран от bTV.

Проверявани са Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната", Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело", както и "Терем холдинг" ЕАД. Установено е неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и неефективен контрол по отношение на изпълнението на сключените договори за строителство, каза Панайотов. 

По негови думи 80% от обществените поръчки в областта на инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени без проучване на пазара и с директно възлагане на определени изпълнители. Със 7-8 месеца пък закъснява проектите, свързани с инфраструктурата на F-16.

Още

МО прекрати поръчка за 20 млн. лв. за ремонт на ракети за МиГ-овете

21.09.2021

1284
Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

17.09.2021

1405
Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

16.09.2021

Обновена

5272