Медия без
политическа реклама

Цената на машинното гласуване все още не е известна

25 Февр. 2019
Устройство за гласуване, българско производство, беше демонстрирано пред депутатите при обсъждането на последните поправки в Изборния кодекс.
Илияна Кирилова
Устройство за гласуване, българско производство, беше демонстрирано пред депутатите при обсъждането на последните поправки в Изборния кодекс.

Въпреки че машинното гласуване е една от основните спорни точки в парламентарната криза около изборния кодекс, в дебатите за въвеждането му продължава да липсва яснота колко ще струва това.

През август 2018 г. ЦИК обяви обществена поръчка за провеждането на проучване и анализ, които да установят прогнозна цена за производство, закупуване/наемане и доставка на 12 500 устройства за гласуване, колкото са необходими за всички избирателни секции в страната. Поръчката беше спечелена от „Сова 5“ АД, чийто изпълнителен директор е социологът Васил Тончев. За да изпълни задачата, фирмата получава 13 920 лв. с ДДС.

От доклада, предоставен на ЦИК, обаче трудно могат да се извлекат някакви практични изводи. Документът е около 150 страници, повечето от които представят характеристиките и прогнозните цени на устройства, произвеждани от различни компании, включително български, и ползвани в различни страни. Цените, които са посочени в него, обаче се основават на публична информация, а не на конкретни оферти, признават от „Сова 5“. Причината е, че компаниите производители предпочитали да се договарят непосредствено с организации, натоварени да провеждат избори, и вкупом отказали да представят ценови предложения.

Освен това фирмата практически отказва да направи анализ на разходите по поддръжка на вече закупена и внедрена система за машинно гласуване. Като извинение социолозите изтъкват абсурдното „липса на време да го направим“. И признават, че са „недооценили обема на информацията и капацитета ни да свършим работата, необходима за нейното обобщаване, в предвидения срок“.

Близо 1/3 от доклада се състои от преводи на чуждестранни публикации, посветени на машинното гласуване, в които то е представено почти изцяло в негативна светлина.

В случай, че се стигне до избор на машини, докладът препоръчва да не се купуват най-евтините и да се потърси български производител – каквото намерение всъщност заявиха и родните политици. В същото време в документа изрично се подчертава, че не може да се направи оценка на надеждността на българските оферти.

ЦЕНИ

Според проучването най-евтино излизат индийските машини – около 170 долара бройката. Те обаче не разполагат с надеждна защита от зловредна намеса. По-модерните и сложни американски устройства варират от 2300 до 5000 долара. Първото българско предложение в списъка е на „Сиела Норма“ АД. Нейните машини са на стойност 4000 лв. бройката и бяха ползвани на експерименталните гласувания през 2014 г. и 2016 г. Другият вариант е разработка на „Консорциум Математици, информатици и роботици без граници“ и струва 1900 евро.

 

Още по темата