facebook
twitter

България

Цената на машинното гласуване е скочила двойно за 5 години

169
 Илияна Кирилова

Около два пъти се е увеличила сумата, която държавата плаща за машинно гласуване в сравнение с 2014 г., когато то бе въведено за първи път. Това коментира Петър Славов - адвокат и бивш депутат от Реформаторския блок. Устройствата за предстоящите европейски избори ще бъдат доставени от фирмата „Сиела Норма“, която спечели обществена поръчка на стойност 7.5 млн. лв., обявена от Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Как е възможно през 2014 г. да сме платили за наем на машина 1728 лв. с включен софтуер, обучението на кадри и логистиката? През 2015 г.  са  плащани 1135 лв. за наем. А сега - 3 години по-късно, да се плащат 3000 лв. за същото нещо? Това е изумително. В Белгия за 10-годишен договор за машини се плащат около 2000 евро, отново с включено всичко, и то машини, произведени от същия подизпълнител, за който стана ясно, че фирмата възнамерява да използва“, каза Славов пред БНР вчера.

Бившият депутат разкритикува и ЦИК заради пълното й нехайство по отношение на организацията на машинния вот. „Защо за пореден път в последния момент ЦИК се опитва да въвежда нещо толкова отговорно и толкова важно, работата по което трябваше да започне значително по-рано и трябваше да бъде свършено. От 2017 г. минаха 2 години, през които можеше много да се направи - включително да се купят машините, да се осигури софтуерът, да се обучат секционните комисии. Нищо от това не беше направено и отново сме в ситуацията в последния момент пак да чакаме с напрежение как ще се произнесе ВАС по една жалба и т.н. Всичко това беше абсолютно ненужно. Ако действаха отговорно от ЦИК, много отдавна трябваше да са си свършили работата“, изтъкна Славов.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"ВиК Перник" все пак ще трупа загуба заради софийската вода

20.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1430 2
Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1231 9
Правителството ще чака НС да се произнесе за машинния вот

14.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

242

Коментари

дядо Илия

За 5 години и цената на киселото мляко скочи също двойно, че и отгоре! По какво машинното гласуване се различава като стока? А в момента търсенето е по-голямо (у нас), редно е и цената да нарастне (виж горивата през лятото).

Влез или се регистрирай за да коментираш

×