Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цената на машинния вот ще скочи заради преработката на софтуера

ЦИК обмисля допълнителна обществена поръчка, без да се ангажира с цената

31 Авг. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова (вляво) и говорителят на комисията Росица Матева дадоха първия брифинг преди изборите.

Разходите за предстоящите местни избори на 29 октомври продължават да се трупат. Последно се разбра, че ще трябва да се харчат допълнително пари, за да се преработи софтуерът на машините за гласуване. Причината е, че когато Централната избирателна комисия (ЦИК) е закупила устройствата, не е била предвидена възможността с този софтуер да се провеждат местни избори. А това ги прави на практика неизползваеми, освен ако софтуерът не се надгради.

На 29 август комисарите вече обявиха една обществена поръчка, свързана с машинния вот, на стойност почти 10 милиона лева с ДДС. С поръчката се търси външен изпълнител на разнообразните дейности по осигуряването на машинния вот – инсталиране на софтуер, техническа поддръжка, логистика и т.н. Причината да се търси изпълнител за тази работа е, че ЦИК и досега няма възможността да я върши сама.

А днес говорителят на комисията Росица Матева допусна възможността да бъде обявена още една обществена поръчка – за надграждането на софтуера. Че нещо такова предстои, започна да става ясно още миналата седмица. Тогава беше проведена среща между представители на ЦИК и на международната компания „Смартматик“, която е производителят на машините и на софтуера им. В разговора участваха министрите на финансите и на външните работи Асен Василев и Мария Габриел.

На днешния брифинг на ЦИК Матева съобщи, че комисията е изпратила техническите изисквания за местните избори на „Смартматик“ и очаква отговор до десетина дни – дали компанията ще се захване с работата и на каква цена. „Преценка на ЦИК е да реши как ще действа, след като получи отговор от фирмата“ - това беше лаконичният коментар на говорителя, когато журналист я попита дали българската държава ще бъде принудена да плати каквато цена поиска „Смартматик“.

На практика обаче друг изход няма, ако искаме да се гласува с машини на вота.

Вчера правителството обяви план-сметката за вота. Засега за изборите са предвидени 151 милиона. В тази сума не влизат изредените по-горе възможни допълнителни разходи около машинния вот.

ЗАКАНА

От „Възраждане“ вчера обявиха, че на споменатата среща между ЦИК и „Смартматик“ е присъствал и посланикът на Обединеното кралство. Националистите не разкриха откъде им е известно това, нито дадоха доказателство за истинността на твърденията си. Но заявиха, че става въпрос за намеса във вътрешните работи на България, и се заканиха, че ако не получат информация за срещата лично от Асен Василев и Мария Габриел в парламента, партията им ще се обърне към прокуратурата и ДАНС.

Ключови думи:

ЦИК, машинно гласуване

Още по темата