facebook
twitter

България

Цацаров скастри президента за консултациите за главен прокурор

Шефът на държавното обвинение предупреди Радев да не се меси в избора на негов наследник
1760
Илияна Кирилова

Главният прокурор Сотир Цацаров открито порица президента Румен Радев, че е подранил с консултациите, засягащи бъдещия шеф на държавното обвинение, и го предупреди да не се опитва да влияе върху избора му. Изявлението му дойде след среща между двамата вчера – първата от поредица такива, които Радев планира с представители на съдебната и изпълнителната власт, и на обществени организации, във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Днес президентът ще разговаря с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Цацаров обаче беше категоричен, че е прекалено рано за такива разговори. Той напомни, че мандатът му изтича на 10 януари 2020 г. Това означава, че процедурата по смяната му може да бъде открита най-рано на 10 юли, а най-късно – на 10 септември т.г. „При това положение, когато и да се открие процедурата, теоретично изборът е в края на октомври или ноември. Започването на консултации днес, на 13 май, за мен е доста прибързан процес. Казах това съвсем откровено на държавния глава", заяви Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Главният прокурор даде да се разбере, че не му харесва опитът на Радев да играе водеща роля в процеса по избор на неговия наследник. Той заяви, че консултациите трябва да покажат волята на държавния глава да спазва стриктно конституцията и закона. „Казано по друг начин, да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата – тази част, която е свързана с номинация на кандидатури и избор, в която той по конституция няма никакви правомощия“, изтъкна Цацаров. И удовлетворено уточни, че „в това отношение срещнах пълното разбиране на президента”.

От думите му стана ясно, че с Радев са обсъдили и искането на водача на БСП Корнелия Нинова да се изменят правомощията на главния прокурор. Миналата неделя Нинова обяви, че трябва да се ограничи „безконтролната му власт“ и актовете му да се поставят под съдебен контрол. Соцлидерът настоя тези промени да бъдат направени още преди да бъде избран наследникът на Цацаров.

Именно последното предизвика недоволството на шефа на обвинението. Той обяви, че държавният глава споделя неговата гледна точка. „Президентът изрази съвсем ясното становище, че при всички случаи каквито и промени, свързани със статута на главен прокурор, да бъдат обсъждани, те трябва да бъдат обсъждани при наличие на действащ и избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и да защитава нейните интереси“, посочи Цацаров. По думите му „трябва да бъдат осъществявани промените, които са препоръчани от Европейската комисия и които са свързани с евентуалния благоприятен изход за България от Механизма за сътрудничество и проверка“.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата като Фаберже

21.05.2019

Георги Гълов

126
Борисов сплаши ГЕРБ с повторение на аферата „Костинброд“

20.05.2019

Людмил Илиев

582 4
Радев: Консултациите за главен прокурор са в интерес на обществото

17.05.2019

594 11

Коментари

letec55

Критериите, бе Цацаров, критериите... Те ли те плашат? Като не искаш да ги формулира президентът, формулирай ги ти. Тъкмо да се знае, като почне процедурата, какъв да очакваме и как да оценяваме кандидатите. Или се притесняваш нещо да формулираш критерии? 

letec55

"Скастри" - страхотно попадение в  заглавието! Браво! Доволни ли сте от себе си?

пощаджията

А Радев няма ли някой да го попита какво мисли за "скастрянето"?

Или е достатъчно да фърляте кал по президента?

ЦСКА29

,,Сега" да ви .... в .......!!!!!

А риба цаца какво прави при свинаря,

в ГУМ-ма на София,там е удачно да се събират?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×