Медия без
политическа реклама

Бутането на скелета за детската болница ще струва десетки милиони

29 Септ. 2020
Илияна Кирилова
Скелетът за детската болница. В непосредствена близост е друга клиника.

Събарянето на 12-етажния скелет в Александровска болница, който първоначално трябваше да се реконструира в нова детска болница, може да струва десетки милионии левове. "При събарянето на сградата ще се извадят около 20 хиляди кубика бетон и 1200 тона стомана. Събарянето ще струва поне 50 милиона лева", заяви пред БНР инж. Лазар Голев, автор на конструктивния проект на строежа от 1989 г. Според Голев няма как всичко това да се случи и без нова обществена поръчка. 

Както "Сега" писа, Министерство на здравеопазването реши в крайна сметка да се пристъпи към бутане на сградата след намесата на премиера Бойко Борисов, вместо болницата да се изгражда чрез реконструкция. МЗ обаче изненадващо обяви, че няма да прекратява вече сключения договор за реконструкция с консорциум около "Главболгарстрой" на стойност близо 78 млн. лв. Според ведомството бутането на скелета и новото строителстство можели да се случат в рамките на проведената обществена поръчка, защото парите по договора и сроковете щели да се спазят. Според експерти това е ярко нарушение на закона за обществените поръчки, защото предвижда подмяна на предмета на цялата поръчка. "Сега" поиска подробна юридическа аргументация от МЗ за запазването на договора с "Главболгарстрой", но до момента още няма отговори. 

Ако се започне събаряне на сградата, ще трябва да се направи нова поръчка, счита инж. Голев. Според него това не може да се случи без поскъпване на дейностите и без удължаване на сроковете, както твърди МЗ. За събарянето и новото строителство ще да нужни 4 години - една година и половина за събаряне на съществуващата сграда и две години и половина за строителство на нова болница. "Първата поръчка беше да се ползва тази сграда, която е изградена, а сега, сменяйки намеренията, без никакви основания, строителят заявява, че щял да събори сградата и да я построи наново и изцяло за същото време и за същите пари? Тук има нещо нередно", коментира Голев. „Или парите, за които той е сключил договора, са двойно повече, или времето, което е поискал, също е двойно повече“, счита още той. 

Според Голев, който уточни, че не разполага с официална информация, "Главболгарстрой" няма никакво намерение да бута цялата конструкция до основи. „Тяхното намерение е да отстранят последните четири етажа/стационара/ и да надстроят със същата конструкция. Целта им е да удовлетворят частично исканията на протестиращите, да отстранят конструктора и архитекта на сегашното проектно решение, така цената и сроковете се вместват в подписания договор за строителство. Но те ще вдигнат после същите блокове, защото етажността не може да се промени заради противопожарните изисквания“, е мнението на инженера. Той е информирал за проблемите около бутането на сградата и премиера Бойко Борисов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?