Медия без
политическа реклама

Българската прокуратура разследва "Вагнер" за убийства в Украйна

Има досъдебно производство в СГП по данните на ДАНС за престъпления срещу човечеството на групировката

04 Юни 2024
newslooks.com

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за това дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани. Това става известно от отговор на СГП по повод отправено от БТА запитване във връзка с информация в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“, че е образувана прокурорска преписка по данни на Агенцията за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“.

Производството е образувано на 22 август 2023 г. по повод класифицирана информация, постъпила от ДАНС. „Предмет на разследване е дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушение на правилата на международното право за водене на война са извършени и е заповядано да бъдат извършени убийства спрямо военнопленници и спрямо гражданско население“, съобщават от прокуратурата, като отбелязват, че информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Оттам допълват, че образуваното досъдебно производство е за престъпления против законите и обичаите за водене на война, както и за престъпления против мира и човечеството“.

Повече детайли по разследването не можело да бъдат съобщени, тъй като са под закрилата на Закона за защита на класифицираната информация и няма разрешение на прокурор, допълват от Софийска градска прокуратура.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

ДАНС са предали на българската прокуратура данни за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“ и в Софийската градска прокуратура е образувана прокурорска преписка. Това става ясно от публикуван от Агенцията доклад за нейната дейност през 2023 г.

В доклада не се посочва за какъв точно случай става дума, но през миналата година имаше два такива, в които ставаше дума за групировката. При единият се твърдеше за арестуван у нас боец на "Вагнер". При другият пък от ДАНС, прокуратурата и МВР бяха арестувани 12 човека в България, за които се смяташе, че са част от организирана престъпна група за износ на бойна техника от България към Руската федерация. Тогава бе обявено, че  става дума за руснаци, беларуси, албанец и българи и се твърдеше, че те снабдявали с оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др., 26-и отряд за специални предназначения "Росгвардия", военноморската пехота, ГРУ, ЧВК "Вагнер", "Ахмат".

Иначе в годишния доклад на ДАНС още много място е отделено на Русия и руската заплаха. Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Засилват се опасенията за възможна руска агресия и към други страни. Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие", пише в документа. Подчертава се, че е "постоянен стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта прилага хибриден подход, в т.ч. чрез инструментализиране на приятелски настроени трети страни (т.нар. проксита), информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена несигурност и др."

Отбелязва се, че бойните действия в Украйна продължават да имат комплексно негативно отражение върху Черноморския регион, в т.ч. по отношение на екологичната сигурност, транспорта, туризма и инвестиционния климат. Според ДАНС се запазва риска от мащабни замърсявания с трансграничен ефект при засягане на ядрени централи, химически или нефтени съоръжения. Продължаващите инциденти с плавателни съдове и авиация и провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, в т.ч. в българската изключителна икономическа зона", пише още в анализа.

Следват хвалби колко много руски граждани са изгонени като заплаха за националната сигурност. Сред тях е натъртено на изгонените свещеници от Руската църква в центъра на София, както и на руски журналист.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Вагнер, ДАНС

Още по темата